Irkut MC-21 uspešno obavio prvi test let

Najavljen kao glavni konkurent najpopularnijim avionima Airbus-a i Boeing-a, ruski MC-21 je poleteo na svoj prvi test let.

Datum / Date: 30.05.2017.

Autor / Author: Aviatica

U Irkutskoj fabrici aviona na svoj prvi let poslat je novi ruski putnički avion MC-21, nazvan „Irkut“. Ovaj avion proizvodi ruski proizvođač vojnih i putničkih aviona United Aircraft Corporation u čijem su vlasništvu svi poznati ruski vazduhoplovni brendovi (Sukhoi, Tupolev, Yakovlev, Illyushin, Beriev idr.)

MC-21 je potpuno novi model putničkog aviona čija je razvoj počeo još 2006. izradom prvih projekata. Avion je osmišljen kao uskotrupna letelica za srednjelinijski saobraćaj i sa putničkim kapacitetom od 132 do 211 mesta u zavisnosti od modela (proizvodiće se u dve varijante – manjoj sa oznakom 200 i većoj sa oznakom 300) i od konfiguracije kabine što će zavisiti od avioprevoznika. Avion će koristiti Pratt & Whitney PW1400G motore.

Prema planovima ulazak ovog aviona u redovan komercijalni saobraćaj se očekuje tokom 2019. i to će biti u bojama ruskog nacionalnog avioprevoznika Aeroflot, koji je prvi i najveći naručilac ovog novog modela sa ukupn 50 komada u većoj verziji.

Osim Aeroflota novi avion su naručile i druge, većinom ruske avio-kompanije, a za sada je ukupno poručeno 192 komada. Ruski ministar privrede Denis Manturov očekuje da će ovaj avion biti veoma popularan i da će do 2037. širom sveta leteti više od 1000 novih letelica MC-21.

„Program je uključio primenu novih tehnologija, najmodernije industrijske prakse i savremenih dizajnerskih rešenja sa krilima proizvedenim od kompozitnih materijala“, rekao je Manturov, nakon uspešno obavljenog prvog test leta.

Rusija polaže velike nade u Irkut, kako je nadimak novog aviona, za koga se veruje da će postati veliki konkurent nedodirljivom tandemu Airbusovoj A320 familiji i Boeingovoj 737 klasičnoj seriji.

Prvi let Irkuta trajao je pola sata. Avion je leteo na visini od oko 1000m brzinom od 300km/h. Kapetan Oleg Kononenko je saopštio da je test let prošao u najboljem redu, i da nisu uočeni bilo kakvi problemi.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije