Istanbulski aerodrom u potpunosti preuzima saobraćaj od marta

Novi istanbulski aerodrom će u potpunosti biti operativan od 3. marta kada će aerodrom Ataturk i zvanično biti zatvoren.

Datum / Date: 31.01.2019.

Autor / Author: Aviatica

Nakon samo 42 meseca izgradnje, aerodrom koji bi trebalo da bude najveći na svetu kad se u potpunosti završi, postao je operativan. Krajem oktobra prošle godine, turski predsednik Erdogan je svečano otvorio aerodrom za saobraćaj, kada je samo jedan manji broj letova nacionalnog avio prevoznika Turkish Airlines prebačeno sa aerodroma Ataturk.

Ostale letove Turkish je planirao da prebaci odmah posle nove godine, ali je sada objavljen i zvaničan datum kada će aerodrom koji zovu iGA (Istanbul Grand Airport) preuzeti kompletan saobraćaj sa aerodroma Ataturk. To je 3. mart, a od tog dana će o aerodrom Ataturk biti zatvoren. Kompletan saobraćaj, kako Turkish Airlines-a tako i drugih aviokompanija biće od 3. marta prebačen na novi aerodrom.

U početnoj fazi, aerodrom ima kapacitet od 90 miliona putnika na godišnjem nivou, a jednom kada bude završen moći će da opsluži i do 200 miliona putnika godišnje što je gotovo dva puta više od trenutno najvećeg putničkog prometa koji ima aerodrom u Atlanti sa 105 miliona putnika godišnje.

Osim po prometu, veliki istanbulski aerodrom pretenduje da bude i prostorno najveći na svetu. Sa površinom od 23 miliona kvadratnih metara iGA je 3,5 puta veća od novog pekinškog aerodroma.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije