Izmenjen režim saobraćaja i parkiranja na Aerodromu Beograd

Zbog tekućih radova na modernizaciji beogradskog aerodroma izmenjen režim saobraćaja i parkiranja.

Datum / Date: 22.11.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Belgrade Airport

Kompanija „Belgrade Airport“, koncesionar beogradskog Aerodroma Nikola Tesla i član kompanije VINCI Airports, započela je obimne radove na rekonstrukciji površina ispred zgrade terminala, koji obuhvataju modernizaciju pristupnih puteva i parkirališta, koji se izvode paralelno sa obimnim radovima na modernizaciji celokupnog aerodroma.

Radovi podrazumevaju potpunu rekonfiguraciju, nadogradnju i poboljšanje sistema pristupnih puteva ispred putničkog terminala, što će omogućiti brži pristup i efikasniji protok saobraćaja za putnike i posetioce, i povećaće kapacitete za kratkoročno i dugoročno parkiranje vozila.

Parkirališta će biti opremljena LED sistemom osvetljenja, punjačima za električna vozila, imaće tzv. premium parking mesta, kao i dodatna parking mesta za putnike sa smanjenom pokretljivošću. Ovim će se značajno poboljšati kvalitet usluge, komfor i  pristupačnost. Radovi će biti izvođeni u fazama, a očekuje se da će pristupni putevi i parkirališta na beogradskom aerodromu dobiti novi izgled krajem 2022. godine.

Prva faza ovih radova obuhvata značajne izmene u tokovima saobraćaja i pešaka. Ulaz u aerodromsku zgradu organizovan je putem Terminala 1, dok je za saobraćaj potpuno zatvorena deonica ispred zgrade terminala. Zona za kratko zaustavljanje privatnih i taksi vozila radi iskrcavanja putnika (1 minut stop) formirana je u zoni postojećeg parkirališta odakle postoji pešačka veza sa Terminalom 1. Takođe, izmenjen je režim saobraćaja za privatna vozila i za vozila javnog gradskog, autobuskog i taksi prevoza, kao i režim saobraćaja za pristup parkiralištima. Uspostavljena su dva privremena autobuska stajališta, jednog u zoni Terminala 1 (za putnike koji dolaze na aerodrom) i drugog u zoni VIP Terminala, odnosno Terminala generalne avijacije (za putnike koji odlaze sa aerodroma nekom od GSP linija). Kapacitet postojećeg parkirališta ispred aerodromske zgrade je smanjen, a putnicima su na raspolaganju javna garaža  u blizini terminala kapaciteta 514 parking mesta kao i postojeći parking u zoni kargo terminala, kapaciteta blizu 200 parking mesta.

Radovi ne utiču na redovnost i bezbednost avio-saobraćaja. Sve izmene usled radova su vidno obeležene, a status radova dostupan je na zvaničnoj internet stranici aerodroma i redovno će biti ažuriran.

Aerodromski timovi u potpunosti su posvećeni pružanju najboljeg korisničkog iskustva tokom ovog perioda transformacije. Kompanija „Belgrade Airport“ zahvaljuje svim putnicima i posetiocima na razumevanju i strpljenju tokom izvođenja radova i apeluje na putnike da ostave nešto više vremena od uobičajenog i da planiraju pravovremeni dolazak na aerodrom u skladu sa izmenjenim režimom saobraćaja i parkiranja.

Foto: Belgrade Airport

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije