Izraelski El Al uspostavlja direktan avio-saobraćaj sa Abu Dabijem

Istorijski let izraelskog putničkog aviona na liniji od Tel Aviva do Abu Dabija preko Saudijske Arabije je prekretnica u odnosima na Bliskom istoku.

Datum / Date: 31.08.2020.

Autor / Author: Aviatica

Izraelska avio-kompanija El Al danas, 31. avgusta 2020. uspostavlja redovan putnički saobraćaj između Tel Aviva i Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Letovi su uspostavljeni po prvi put nakon što je postignut sporazum o normalizaciji odnosa dve zemlje uz posredstvo Sjedinjenih Američkih Država. Ovim sporazumom UAE su postali tek treća arapska država iz regiona koja je priznala državu Izrael, posle Egipta i Jordana. Sporazumom je prekinut bojkot Izraela koji traje od 1972. što će omogućiti ne samo direktan avio-saobraćaj već i poslovnu saradnju i razvoj turizma.

Ne samo da će avioni avio-kompanije El Al povezati dve zemlje po prvi put već će oni moći da koriste vazdušni prostor Saudijske Arabije.

Foto: Flightradar24

Avion Boeing 737-900, registarskih oznaka 4X-EHD poleteo je jutros sa aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu i trenutno se nalazi iznad Saudijske Arabije. Avion je specijalno za ovu priliku dobio posebnu oznaku. Na njegovoj kabini je ispisana reč „mir“ na tri jezika – arapskom, engleskom i hebrejskom.

Na letu koji je najavljen kao komercijalni danas se ipak nalaze samo specijalne zvanice, među kojima su i Džared Kušner, savetnik Donalda Trampa i izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost. Let nosi oznaku LY971 pošto je 971 pozivni telefonski broj za UAE, a na aerodromu u Abu Dabiju mu je spremljen svečani doček. Povratni let će imati oznaku LY972 što je opet asocijacija na pozivni telefonski broj Izraela.

Linija između Tel Aviva (TLV) i Abu Dabija (AUH) je na ovaj način uspostavljena, ali red letenja još uvek nije poznat kao ni tačan datum otpočinjanja komercijalnog saobraćaja. Interesovanje putnika za ovim letovima je veliko sa obe strane i planirano je da ga ubuduće obavlja avion Dreamliner (Boeing 787). Ovog puta se ipak odustalo od Dreamliner-a zato što taj avion u floti El Al-a još uvek nije opremljen specijalnim sistemom zaštite od krstarećih raketa.

Foto: El Al / Facebook page

Ipak, prvi let između dve države obavljen je ranije ove godine, tokom maja, kada je kargo avion kompanije Etihad Airways dobio specijalnu dozvolu da sleti u Tel Aviv i donese humanitarnu medicinsku pomoć Palestini u borbi protiv koronavirusa.

Naslovna fotografija: El Al Facebook page
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije