Još jedan Dreamliner za KLM

Holandska nacionalna aviokompanija KLM dobila je svoj jedanaesti Dreamliner koji će nositi ime Morgenster.

Datum / Date: 28.02.2018.

Autor / Author: Aviatica

Krajem januara u Amsterdam je sleteo još jedan avion Beoing 787-9 Dreamliner koji se priključio floti holandske nacionalne aviokompanije KLM.

Ovaj, jedanaesti po redu Dreamliner u KLM-ovoj floti, nazvan je Morgenster (Jutarnja zvezda) prema vrsti cveta koji je kod nas poznat kao ukrasni slak ili ladolež (Ipomoea Purpurea).

KLM naziva svoje Dreamliner avionima imenima cveća po čijem izvozu je Holandija najpoznatija u svetu. Tako se i ovaj najnoviji Dreamliner našao u društvu Suncokreta, Dalije, Karanfila, Lavande i Ljubičice.

Iz KLM-a poručuju da će nastaviti sa investicijama u obnovu flote kako bi što bolje odgovorili zahtevima putnika i tržišta. Morgenster je prvi novi avion u floti KLM u ovoj godini, a sledeći, dvanaesti po redu planiran je da stigne tokom aprila.

U saopštenju povodom dolaska novog aviona u flotu navodi se da je Dreamliner jedan od najnaprednijih aviona današnjice, koji tokom leta stvara značajno manje buke u putničkoj kabini, troši manje goriva i na taj način doprinosi očuvanju životne sredine. Novi avion doprinosi ostvarenju cilja KLM-a da do 2020. godine smanji emisiju štetnih gasova za 20% uprkos povećanju operacija i broja aviona koje koristi. Trup Dreamliner-a je napravljen od ugljeničnih vlakana, što ga čini lakšim, a njegova proizvodnja proizvodi daleko manje otpada nego kod aviona rađenih po staroj tehnologiji.

U novom avionu KLM-a postavljena su kvalitetnija sedišta, koja se u ekonomskoj klasi obaraju za 40% više nego ranije, dok se sedišta u biznis klasi mogu oboriti u pravi krevet. Putnici će moći da koriste vrhunski elektronski sistem zabave tokom leta uz nove ekrane na dodir kao i pristup širokopojasnom internetu.

Što se tiče komfora ovaj je avion jedan od najboljih na svetu i putnicima pruža vrhunski ugođaj letenja zahvaljujući boljem kvalitetu vazduha, prilagodljivom ambijentu uz raznobojnu LED rasvetu, više prirodne svetlosti zahvaljujući prozorima za trećinu većim od uobičajenih avionskih prozora.

KLM koristi svoje Dreamliner avione za letove do Abu Dabija i Muskata, Osake, Rio de Žaneira, San Franciska, Kolomba, Dubaija, Njujorka, Šangaja, Kalgarija i Kuala Lumpura.

KLM je holandski nacionalni avio-prevoznik sa bazom na amsterdamskom aerodromu Schiphol koji je njegov hub. KLM je deo avio-kompanije Air France-KLM, član je Sky Team alijanse i Severnoatlantskog joint venture projekta u kome su još osim Air France-a i američka Delta.

Iako ova kompanija ne leti do Beograda svojim avionima ona održava redovnu liniju Beograd – Amsterdam zahvaljujući code-share sporazumu sa našom nacionalnom avio-kompanijom Air Serbia. Putnici iz Beograda mogu da koriste celokupnu mrežu letova KLM-a sa presedanjem u Amsterdamu, do koga dolaze letovima Air Serbije. Najpopularnije rute iz Srbije preko Amsterdama su ka Severnoj i Latinskoj Americi koje su i ujedno i najveća vanevropska tržišta KLM-a.

Obaveštenje: Ovaj članak je objavljena na sajtu Aviatica u sklopu sporazuma o medijskoj saradnji sa aviokompanijom Air France-KLM.
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije