KLM ponovo leti za Beograd

Nakon više od 30 godina pauze, avion KLM-a je sleteo na beogradski aerodrom čime je uspostavljena redovna linija ka Amsterdamu.

Datum / Date: 13.05.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air France - KLM

Danas, 13. maja, nakon više od 30 godina pauze, avion KLM je ponovo sleteo u Beograd.

Time se Royal Dutch Airlines, najstarija avio-kompanija na svetu koja i dalje leti pod svojim prvobitnim imenom vratila u Srbiju.U početku će avioni KLM-a povezivati Beograd i Amsterdam tri puta nedeljno, a od 11. juna, broj letova će biti povećan na jedan dnevno.

Zahvaljujući ovoj avio-liniji, putnicima iz Beograd će biti olakšan pristup širokoj mreži letova preko aerodroma Amsterdam-Shipol. Prema trenutnom rasporedu letenja, putnici će imati zgodno vreme presedanja za evropske gradove kao što su Madrid, Dablin i Edinburg.

Foto: Air France – KLM

„Veoma sam srećan što, uprkos situaciji, danas otvaramo novu avio-liniju iz Beograda. Ona pokazuje poverenje koje KLM ima u srpsko tržište. Poznato je da se sektori avijacije i turizma danas bore s izazovima bez presedana koje je pred sve nas stavila pandemija. I zemaljsko i letačko osoblje KLM-a se trudi da putnicima obezbedi najviši nivo sigurnosti, kako putne, tako i zdravstvene.

Nadam se da će ovaj novi direktni let između Beograda i Amsterdama biti zalog optimizma za budućnost i da će ljudima ponuditi dodatnu mogućnost da obiđu svet i ponovo se susretnu sa svojim prijateljima i članovima porodica koji žive u instranstvu.

Takođe se nadam da će ovaj let ojačati poslovne veze između Srbije i Holandije i omogućiti stranim putnicima da upoznaju Beograd, rekao je Tajs Komen“, generalni direktor grupe Air France – KLM za AlpeBalkan i Centralnu Evropu.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što danas prisustvujemo ovako velikom događaju, obnavljanju letova za Beograd holandske nacionalne avio-kompanije KLM, nakon više od trideset godina. Svi znamo da je avio-industrija jedna od najviše pogođenih pandemijom virusa korona, a ovakvi događaji daju nadu za skori, ali postepen oporavak čitave avio-industrije.Verujem da će KLM, kao i druge avio-kompanije, biti zadovoljan efikasnošću i kvalitetom usluga koje pružamo“, dodao je Miodrag Mirković, izvršni direktor za komercijalne poslove kompanije Belgrade Airport.

Beograd odavno upisan u istoriju KLM-a

Foto: Air France – KLM

Saobraćaj između Amsterdama i Beograda upisan je u istoriju vazduhoplovstva. Naš glavni grad se nalazio na predratnoj mapi ruta KLM-a. Avioni ove kompanije su sletali po gorivo na beogradski aerodrom, koji je tada bio u Pančevu, na svom letu do Atine. Bio je to deo višednevnog leta sa mnoštvom međustanica na putu ka Bataviji (danas Džakarta) glavnom gradu Holandske Indije (danas Indonezija).

Prvi putnički letovi ka Beogradu su uvedeni šezdesetih godina prošlog veka. Tada je KLM održavao takozvanu Jugoslovensku liniju koja je osim dva leta do Beograda i Zagreba uključivala i let Jugoslovenskog Aerotransporta (JAT) sa kojim je već tada KLM imao razvijenu saradnju. Tih godina je mlaznjak KLM-a Lockheed Electra II ponedeljkom leteo na liniji Amsterdam – Diseldorf – Beograd (KL 291), a potom sredom Amsterdam – Beč – Zagreb (KL 283).

Od sedamdesetih KLM održava redovne i direktne linije ne samo ka Beogradu, već i ka Zagrebu i Ljubljani. Do Beograda je leteo tri puta nedeljno, avionom DC-9 sa 90 putničkih mesta, a oznaka leta je bila KL 283.

Letovi su prestali raspadom Jugoslavije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije