KLM – Stogodišnji pionir avijacije pokreće program Fly Responsibly

Uz dolazak novog Dreamliner-a, prvog 787-10 modela u Evropi, KLM pokreće i eko-program Fly Responsibly - Letite odgovorno.

Datum / Date: 24.07.2019.

Autor / Author: Aviatica

KLM je poznat kao aviokompanija koja ulaže veliki napor u održivi razvoj vazduhoplovstva. Od ovog jula, KLM se ponosi prvim avionom Boeing 787-10 (Dreamliner) u Evropi, čime će ovaj prevoznik još više smanjiti svoj karbonski otisak, odnosno količinu zagađanja životne sredine.

KLM Royal Dutch Airlines je najstariji svetski avio prevoznik koji leti pod istim imenom, a koji će 7. oktobra 2019. obeležiti svoj 100 rođendan. U okviru proslave 100 dana do 100 godina od prvog leta KLM-a, kompanija je u otvorenom pismu pozvala sve saradnike u avio industriji da joj se pridruže u potrazi za održivom budućnošću, projektu pod nazivom “Fly Responsibly”(„Letite odgovorno“). Kao jedan deo ovog projekta, KLM danas svim svojim konkurentima nudi besplatan program kompenzacije ugljen-dioksida CO2ZERO i besplatno korišćenje marke KLM, dok je u maju najavila otvaranje prve evropske fabrike održivog avio goriva.

Foto: Prvi Dreamliner 787-10 u Evropi / KLM / Paul Riderhof

Kako bi postigao ambiciozne ciljeve održivosti, KLM konstantno ulaže i u obnavljanje svoje flote. Upravo je iz tog razloga 100-ti dan pre 100-tog rođendana obeležen dolaskom prvog KLM-vog Dreamliner-a 787-10. Ovo je ujedno i prvi Dreamliner 787-10 koji je kupila jedna evropska aviokompanija. Iako u upotrebi već ima 13 Dreamlinera 787-9, dodavanje 787-10 je nastavak modernizacije flote, jer ovaj avion ima manju emisiju ugljen-dioksida i proizvodi manje buke. Npr, u poređenju sa letelicom Boing 747-400, ovaj Dreamliner koristi 42% manje goriva, emituje 31% manje ugljen-dioksida i proizvodi 50% manje buke.  U planu je da do 2022. KLM flota ima ukupno 28 Dreamlinera.

Predsednik i glavni izvršni direktor KLM-a Pieter Elbers rekao je: “Tokom proteklih stotinu godina, KLM-ov preduzetnički duh i potraga za inovacijama odigrali su pionirsku ulogu u avijaciji. Naša stogodišnjica je prilika da ponovno istaknemo našu želju da postanemo najkontroverzniji, najinovativniji i najefikasniji evropski avio- prevoznik s čvrstom odlukom da se pozabavimo izazovima koji predstoje. Počevši od danas, podelićemo  naše najbolje prakse i alate, sve što smo naučili o održivosti, sa svim našim konkurentima. Poštujemo konkurenciju, ali ne i kada je reč o održivom razvoju avio industrije. Svim aviokompanijama nudimo besplatan program kompenzacije ugljen- dioksida CO2ZERO i besplatno korišćenje marke KLM. Zauzvrat, pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i podele svoje najbolje prakse u korist održivije budućnosti.”

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije