KRIK: Vlada traži od aerodroma da oprosti dugove Air Serbije

Vlada Srbije zatražila je od aerodroma Beograd otpust duga od preko 22 miliona dolara koji je napravila Air Serbia, otkriva Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK.

Datum / Date: 19.01.2016.

Autor / Author: Aviatica

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK  Favicon - 16x16 došla je u posed Zaključka Vlade Srbije kojim se od aerodroma Nikola Tesla u Beogradu traži da oprosti dugovanje Air Serbije koje je nastalo u periodu od 1. oktobra 2014, di 18. septembra 2015. godine.

Ovo dugovanje ne predstavlja zaostali dug nekadašnjeg gubitaša Jat Airwaysa, već je nastao iz poslovanja Air Serbije. Traženim oprostom dugova nacionalni avio prevoznik praktično besplatno koristi aerodrom u Beogradu za razliku od stranih avio prevoznika, čime je ozbiljno narušena konkurentnost aerodroma na štetu stranaca.

Kako Aviatica saznaje od brojnih izvora iz samih stranih avio kompanija na aerodromu trenutno vlada potpuno ogorčenje zbog privilegija koje naš nacionalni avio prevoznik ima.

arrow+financial+down_27563332

AERO akcije u padu

Vrednost akcija aerodroma Nikola Tesla u Beogradu (AERO) kojima se trguje na Beogradskoj berzi u okviru Prime liste, u konstantnom su padu od maja 2015. godine kada su dostigne svoj maksimum od 1403 dinara. Danas je vrednost akcije aerodroma 982 dinara.

Tekst KRIK-a preneli su svi domaći veliki mediji, a javnost je reagovala veoma burno navodeći da se tih 22 miliona koji će biti oprošteni kompaniji čiji je drugi vlasnik pored Vlade Republike Srbije i Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa udelom od 49 posto, predstavljaju novac poreskih obveznika Srbije.

Problem koji se u ovom oprostu dugova takođe nameće je i to što se aerodromu Nikola Tesla nanosi šteta, tvde ekonomski stručnjaci, sagovornici KRIK-a. Polovine akcija aerodroma Nikola Tesla drže mali akcionari koji su ovim postupkom Vlade Srbije direktno oštećeni.

Ekonomski novinar Miša Brkić u izjavi za KRIK smatra da Vlada Srbije na veštački način pokušava da pokaže da Air Serbija posluje dobro. “Da se premijer ne meša u preraspodeljuje novac javnih preduzeća, ona bismo imali pravu sliku stanja poslovanja Air Serbije, koje nije tako sjajno kako vlasnici hoće da predstave”, kaže Brkić.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije