Kružno putovanje po Evropi u tri dana

Trodnevna ekskurzija sa čarter letom u krug po Evropi za ljubitelje avijacije počinje u Cirihu. Preko Hamburga i Mikonosa završava se u Atini.

Datum / Date: 14.09.2016.

Autor / Author: Aviatica

Jedna alijansa i jedan proizvođač aviona, dva avio-prvoznika, tri države, tri tipa aviona, četiri aerodroma i oko 150 vazduhoplovnih zaluđenika on-board i sve to u tri dana. To je MegaDO – najveća leteća žurka na svetu koja se ove godine održava po sedmi put.

MegaDO je projekat vazduhoplovnih entuzijasta, koji su pre sedam godina uspeli da privole vazduhoplovne profesionalce iz Star Alliance i da organizuju najveću žurku, kako sami kažu, za zaluđenike avijacijom. Ovaj godišnji događaj postao je tradicija, a samo jedne godine ga je umesto Star Alliance organizovala Oneworld alijansa.

MegaDO se organizuje kao „specijalno putovanje“. Jedna od avio-kompanija organizuje poseban kružni čarter let, ove godine je to Aegean, na koji se ukrca oko 150 ljubitelja avijacije i putovanje može da počne. U saradnji sa alijansom, aerodromima, avio-prevoznicima, proizvođačima aviona, hotelima, turističkim organizacijama, grupa entuzijasta obilazi razne „znamenitosti“ vazduhoplovnog sveta.

star-megado-1200

Ljubitelji sa nestrpljenjem čekaju objavljivanje zvaničnog programa kako bi prionuli na rezervacije. Karte za ove događaje koštaju oko hiljadu evra za ekonomsku klasu, 1300 za sedište u redu pored izlaza u vanrednim situacijama i 1800 za biznis klasu, ali se uprkos ceni razgrabe odmah po puštanju u prodaju.

Ove godine MegaDO počinje na aerodromu u Cirihu gde će učesnici imati prilike da ceo dan provedu na aerodromu i da ga upoznaju sa one druge strane koju kao putnici ne mogu da vide. Ovaj dinamični i dobro organizovani aerodrom će svoje goste povesti u pešačku aerodromsku turu na kojoj će se upoznati sa načinom funkcionisanja aerodroma. Biće predstavljeni najnoviji saloni za putnike biznis klase SWISS-a, operativni i servisni centar ove kompanije, mesto gde se kabinsko osoblje sprema za svoje letove i gde se kontroliše kompletan saobraćaj ove kompanije. Na platformi će imati priliku da obiđu najnovije avione u flotama Starovih kompanija – SWISS-ov Boeing 777 i Singapore Airlines-ov A380. Na sastanku sa šefom flote SWISS-a posetioci će imati priliku da se pobliže upoznaju sa najnovijim avionom Bombardier CSeries kojim SWISS kao prva kompanija na svetu upravlja.

Drugog dana vesela družina kreće na svoje putovanje po Evropi. Prva stanica je Hamburg-Finkewerden, privatni aerodrom evropskog proizvođača aviona Airbus. Na ovom aerodormu se nalaze hale i postrojenja za sklapanje nekih od najpopularnijih aviona današnjice poput A320 ili najvećeg putničkog aviona na svetu A380. Nakon obilaska postrojenja i hala putnici se vraćaju u avion i poleću ka popularnom grčkom ostrvu Mikonos, gde će imati koktel u Santa Maria, Luxury Colections rizortu. Posle kraćeg odmora na Mikonosu, putovanje se nastavlja ka Atini.

Trećeg dana domaćin je grčka nacionalna avio-kompanija Aegean Airlines. Dan će biti proveden na atinskom aerodromu u obilasku Aegean-a i aerodroma, a nakon toga se program završava, a avio-fanovi se vraćaju svojim kućama sa ovog specijalnog hodočašća.

MegaDO programi su svake godine drugačiji i uvek su zanimljivi. Njegovi učesnicu imaju uvek priliku da se dožive veoma vredna i retka isustva, da ponekad po prvi put vide neki novi avion, kao što je to bio slučaj sa Dreamliner-om pre nekoliko godina. Ove godine i Aviatica ima svog zaluđenika na ovom događaju, jer je pozvana od organizatora da se kao gost iz medija pridruži grupi. Osim malobrojnih specijalizovanih medija organizatori kao goste pozovu i neke od najznačajnijih avio-profesionalaca. Ove godine počasni gost je odlazeći direktor Star Alijanse Mark Švab, jedan od najšarmantnijih i najotvorenijih top menadžera u avio-saobraćaju, čiju najavu odlaska u penziju su ove godine svi koji prate avijaciju dočekali sa tugom.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije