Ceo dan na ciriškom aerodromu

Ciriški aerodrom već nekoliko godina osvaja nagradu za najbolji transferni aerodrom u Evropi. Proveli smo tamo ceo dan i baš smo uživali.

Datum / Date: 15.09.2016.

Autor / Author: Aviatica

Prvi dan sedmog Star MegaDo događaja proveli smo na ciriškom aerodromu. Ovaj aerodrom, najveći u Švajcarskoj je dom avio-prevoznika SWISS, koji pripada Lufthansa Grupi i koji je član najveće svetske vazduhoplovne alijanse – Star Alliance.

Aerodrom u Cirihu je primer savršene organizacije, funkcionalnosti ali u isto vreme i idealno mesto za zabavu i trošenje slobodnog vremena i to ne samo između letova. Ovaj aerodrom je sjajno mesto za provod mnogim lokalcima koji po ceo dan mogu posmatrati uzbudljive avio-operacije bilo sa biciklističko-pešačke staze duže cele ograde aerodroma ili sa nekog od njegove dve osmatračnice gigantskih razmera.

Za putnike ovaj je aerodrom pravi užitak. Transferi su glatki i tačni, a sadržaji izvanredni. Poslovni putnici na raspolaganju imaju najveće salone u kojima mogu da uživaju u vrhunskoj udobnosti i luksuzu.

Foto: Whiskey Club SWISS Senator Lounge E / D. Nikolić

Foto: Whiskey Club SWISS Senator Lounge E / D. Nikolić

„Megadueri“, kako se između sebe nazivaju učesnici ovog globalnog avijacijskog događaja, danas su mogli da provedu ceo dan na ciriškom aerodromu. Podeljeni u nekoliko grupa obišli su aerodrom peške i autobusom, posetili su Singapore Airlines-ov A380, SWISS-ov Boeing 777, šetali se po sortirnici prtljaga i obilazili najnovije SWISS-ove salone za putnike viših klasa i statusa u okviru Miles&More nagradnog programa.

Okupljenim vazduhoplovnim entuzijastima, koji su većinom došli iz Amerike, obratili su se komercijalni direktor SWISS-a Markus Binkert, koji je na izvrstan način dočarao avio-kompaniju SWISS i pokazao nam zašto je godinama najsnažniji nacionalni brend na svetu; Peter Koh, šef flote aviona CSeries u SWISS-u sa pričom o ovom najmlađem modelu aviona kojim SWISS prvi na svetu upravlja; i za kraj Mark Švab, odlazeći generalni direktor Star Alliance i počasni gost ovog sedmog po redu MegaDo događaja.

Foto: Sortirnica prtljaga na ciriškom aerodromu / D. Nikolić

Foto: Sortirnica prtljaga na ciriškom aerodromu / D. Nikolić

Na kraju dana, održana je uzbudljiva humanitarna aukcija. Domaćini su ponudili neke neverovatne stvari za koje su se učesnici dosta dobro nadmetali i na taj način omogućili prikupljanje znatnih sredstava za Fondaciju koju su organizovali zaposleni u SWISS-u, a koja pomaže deci bez roditelja u nerazvijenim afričkim zemljama.

Učesnici su se nadmetali za 15 minuta u kokpitu tokom sutrašnjeg čarter leta. U ponudi su bili poletanje iz Ciriha, koje je prodato za hiljadu dolara. Petnaestak minuta u kokpitu tokom sletanja na Airbus-ov aerodrom Finkenwerden je prodato za 1250 dolara, dok je najskuplje plaćeno sletanja na atinski aerodrom sutra kasno uveče. Jedna Amerikanka je ovaj doživljaj, koji ne bi bio moguć u Americi, platila čak 1700 dolara. Po 2700 i 3000 dolara izdvojiće dvoje učesnika koji su toliko odlučili da plate za ceo dan proveden sa kabinskom posadom SWISS-a. Oni će izabranog dana doći „na posao“, obaviti brifing i ukrcati se u avion u svojstvu pomoćnika kabinskog osoblja. Služiće putnike i radiće sve što inače rade kabinci. Ova dva paketa su najbolje prošli na aukciji i za njih je vladala prava pomama. Novac je skupljen i prodajom boce retkog viskija iz Whiskey Club-a u novom SWISS-ovom Senator Lounge-u kao i modelima aviona, među kojima se istakao i prvi model SWISS-ovog Boeinga 777.

Prvi Star MegaDo dan završen je koktelom na prelepoj terasi za posmatranje aviona ciriškog aerodroma.

Foto: Priprema za let aviona SWISS-a / D. Nikolić

Foto: Priprema za let aviona SWISS-a / D. Nikolić

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije