Kurasao – Holandija kakvu ne poznajete

Posetite Kurasao, holandski karipski raj, uz povoljne cene aviokarata kompanije KLM tokom Dream Deals promocije

Datum / Date: 14.09.2022.

Autor / Author: Aviatica

Lepe plaže, uživanje u ronjenju s kornjačama, opuštanje uz bejzbolu i iguana u tanjiru, ima li išta holandskije od toga?

U redu, možda navedene stavke i nisu baš prva asocijacija na Holandiju, ali budite uvreni da ste i dalje u ovo državi, tačnije u njenom najjužnijem delu, samo 300 kilometara severno od Venecuele. Dobrodošli u Kurasao.

Kurasao je deo Ostrva ABC (piše se Curacao u originalu) i uz Arubu i Boner čini najjužniju i najzapadniju tačku Holandije. Iako vas 30ak predivnih peščanih plaža neće asocirati na Holandiju, arhitektura glavnog grada ostrva Vilemštata sigurno hoće. Visoke i uske kuće zbijene jedna uz drugu podsećaju na centar Amsterdama dok šarene i jarke boje podsećaju da su u pitanju ipak Karibi. Zbog svoje lepote, Unesko je istorijski centar Vilmeštata proglasio svetskom kulturnom baštinom. Inače, unutršanjosti kuća su često obojene u crveno s belim tačkama – prema lokalnom verovanju, ova kombinacija odbija muve. Još jedna zanimljivost ovog grada je i Most kraljice Eme – 170 metara dugačak pešački most koji stoji na 16 pontonskih brodova, što ga čini najdužim mostom svoje vrste na svetu!

Ipak, ono što je sigurno svima prva asocijacija na Karibe su plaže i na Kurasau ih ima preko 30 i svaka od njih nudi nešto drugačije. Plaže oko nenaseljenog ostrva Mali Kurasao (Klein Curacao) su idealne za ronjenje s kornjačama, baš kao i plaža Playa Lagun, a pored kornjača, često se mogu videti raže i barakude. Ukoliko odete do plaže Playa Porto Marie verovatno ćete imati priliku da upoznate lokalne svinje koje vole da se osunčaju tamo. Sviknute su na ljude i nisu opasne. Za kraj, plaža Tugboat je, kao što joj ime kaže po potonulom remorkeru, pa je stoga još jedna od popularnih destinacija za ronjenje. Flamingose je moguće videti na plažama u Sint Mihielsbaju i Sint Vilibrordusu.

Životinja koju ćete sigurno videti na Kurasau je iguana. Ovih reptila ima na sve strane, pa je država bila malo kontradiktorna – zaštitila ih je kao vrstu, ali dozvoljava da se deo njih lovi i koristi u ishrani, kako se ne bi previše razmnožile. Stoba joana je ime za jelo od iguane, pa ko voli nek izvoli. Kažu da ima ukus sličan piletini, što i nije od velike pomoći, jer za većinu nepoznatih jela se kaže da su nalik piletini.

Kao i većina Kariba, i Kurasao je mešavina kultura, jer na ovom malenom ostrvu sa 155.000 stanovnika živi oko 50 nacionalnosti. Dominantni jezik na ostrvu papijamento, mešavina španskog, holandskog i portugalskog. Mnogi stanovnici ovog ostrva su kvadrilingvalni, tačnije pričaju četiri jezika, najčešće holandski, španski, engleski i papijamento. Iako je fudbal bez premca u popularnosti u Holandiji, na Kurasau je, kao i u većini karipskih država, popularniji bejzbol. Kurasao je dao čak 16 igrača koji su igrali u američkoj MLB ligi, čime je ova zemlja rekorder po broju profesionalnih bejzbol igrača po glavi stanovništva.

Ako vam se baš dopadne da ostanete na Kurasau i to je moguće, jer ovo ostrvo ima program „zlatne vize“, tačnije daje stalno boravište na osnovu investicija. Za doživotni boravak na ostrvu treba da uložite „samo“ 850.000 dolara u lokalnu ekonomiju. I ne brinite se, porezi su ovde mali, Kurasao je pored tropskog i poreski raj, pa ko ne bi razmislio da ipak ostane malo duže?

Ukoliko smo vam zagolicali pete i poželite da izbegnete kišnu jesen ili hladnu zimu Evrope begom na  Karibe,  sada je pravo vreme da donesete tu odluku, jer možete uštedeti na avio-karti. Naime, holandska avio-kompanija KLM Royal Dutch Airlines  pokrenula je promotivnu prodajnu kampanju u kojoj su karte za Kurasao na značajnom popustu. KLM Dream Deals promotivna kampanja traje od 14. do 28. septembra 2022, a karte se mogu iskoristiti do 31. marta 2023. godine.  Više informacija i detalja možete pronaći OVDE

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije