Lufthansa otkazuje 3000 letova tokom jula

Zbog manjka radnika Lufthansa je objavila veliko smanjenje planiranih avio-operacija tokom jula.

Datum / Date: 28.06.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Munich Airport

Nemačka avio-kompanija Lufthansa se suočava sa ozbiljnim problemom nedostatka radnika zbog čega je tokom juna otkazala preko hiljadu letova, a u julu planira otkazivanje čak tri hiljade letova.

Lufthansa se obratila javnosti i priznala da ima ozbiljnih problema sa kabinskim osobljem koje sve više prijavljuje bolovanje zbog kovida. Ujedno aerodromi na koje leti ova kompanija imaju takođe problema sa radnicima na opsluživanju aviona.

Problem je, tvrde u Lufthansi, nastao kada je došlo do veoma naglog porasta interesovanja i praktično “sa nula posto, tražnja je skočila naglo na 90 posto”, što je izazvalo probleme sa nedostatkom kapaciteta.

U Lufthansi su se potvrdili da će preventivno srezati planirani red letenja kako bi izbegli otkazivanja letova u poslednjem trenutku i obezbedili da se letnje, turističke destinacije, ne nađu previše pogođene ovim problemom. Zbog toga će druge destinacije u domaćem i kraćem evropskom saobraćaju pretrpeti ozbiljna smanjenja kapaciteta. “Birali smo destinacije do kojih postoje alternativni načini putovanja, ili drugi avio-prevoznici, ili drumsko-železničkim transportom”, kažu u Lufthansi.

Tako su se u ovom planu redukcija tokom jula našli i Beograd i Zagreb. Na liniji između Minhena i Beograda biće 13 umesto 21 leta nedeljno, dok će linija Minhen – Zagreb biti smanjena samo za jedan let nedeljno – sa sedam na šest. Drugih restrikcija za sada neće biti, ali u kompaniji navode da spisak otkazanih letova nije konačan i da će kasnije biti dodatno razmatran. Takođe se navodi da će smanjenja kapaciteta verovatno biti nastavljeno i tokom avgusta.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije