Mađarska zatvorila granice za strance tokom septembra

Od 1. septembra granice Mađarske su zatvorene za sve strance namanje do kraja septembra.

Datum / Date: 02.09.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Dragan Nikolić / Geographica

Mađarska je iznenada pred kraj avgusta donela odluku da zatvori svoje granice za ulazak stranaca kako bi se sprečilo novo širenje koronavirusa Covid-19.

Odluka je stupila na snagu 1. septembra u ponoć i trajaće najmanje do kraja meseca uz mogućnost da bude produžena.

Prema ovoj odluci zabranjuje se ulazak strancima u Mađarsku osim u izuzetnim i opravdanim situacijama ali su pravila prilično nejasna i neprecizno definisana. Izuzetak je predviđen za teretni i tranzitni saobraćaj, dok se pojedinačni, privatni ulasci stranaca u zemlju mogu realizovati uz specijalnu dozvolu mađarske policije i čvrst razlog za posetu Mađarskoj kao što su poslovni put, lekarska intervencija, sportsko takmičenje ili sahrana.

Nejasno je šta će se desiti sa strancima koji tranzitiraju preko aerodroma u Budimpešti i dolaze na ovaj aerodrom u povratku svojim kućama ili sa njega treba da putuju u treće zemlje. Da li će državljani susednih zemalja koji u velikoj meri koriste aerodrom u Budimpešti moći da tranzitiraju preko teritorije Mađarske i po kojim pravilima i uslovima takođe nije poznato.

Ono što je objavljeno je da će svi putnici koji budu leteli sa budimpeštanskog aerodroma morati da prođu vizuelni lekarski pregled i merenje temperature, a oni koji budu pod sumnjom da su zaraženi koronavirusom će biti smešteni u izolaciju.

Pravila su nejasna i za državljane Srbije. Iako se naša zemlja od nedavno nalazi na žutoj listi mađarskih vlasti koja podrazumeva da njeni državljani mogu da ulaze u Mađarsku uz obavezan PCR test to se ne sprovodi, već građani Srbije mogu da uđu na teritoriju severnog suseda bez testa ali samo do 30 kilometara od granice.

Mađarska je takođe odobrila državljanima Češke, Slovačke i Poljske da mogu da tranzitiraju kroz ovu zemlju u povratku sa odmora, ali je i ova odluka veoma neobična, s obzirom da glavna odluka već dozvoljava tranzit svim strancima kojima je on jedini način povratka kući.

Odluka o izuzeću za tranzit je dodatno nejasna jer je navedeno da će on biti moguć isključivo definisanim koridorima uz usputno zaustavljanje na samo za to određenim mestima. Kao kruna nejasnoća je mogućnost da stranci ipak budu pušteni da uđu u Mađarsku ali samo ako pogranična policija nakon izvršenog pregleda (!!!) odluči da ih pusti.

Ovakve radikalne i veoma netransparentne mere su izazvale burne reakcije Evropske unije i šengenskih zemalja. EU se strogo usprotivila odluci mađarskih vlasti navodeći da se radi o diskriminatornim merama.

U javnosti ostaje nada da će Mađarska pod pritiskom EU ubrzo ukinuti ovu meru ili je bar pojednostaviti i pojasniti. Kako je rečeno prilikom donošenja ove odluke, ona bi trebalo da traje sve do kraja septembra uz mogućnost da bude produžena.

Wizz Air smanjuje broj letova

Zbog donete odluke, mađarska aviokompanija Wizz Air je donela odluku da značajno smanji broj letova iz Budimpešte. Kompanija koja obavlja saobraćaj ka 50 destinacija iz Budimpešte je smanjila broj nedeljnih letova sa 126 na samo 32 u periodu od 7. septembra do kraja ovog meseca.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije