Najveća narudžbina aviona u istoriji avio-kompanije Qantas

Australijski Qantas potvrdio je veliku narudžbinu Airbus-ovih putničkih aviona.

Datum / Date: 03.05.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Qantas

Australijska Qantas Grupa potvrdila je da će naručiti 12 putničkih aviona A350-1000, 20 A220 i 20 A321XLR.

Vest je najavljena na ceremoniji u Sidneju kojoj su prisustvovali direktor Qantas Grupe Alan Džojs i Kristijan Šerer, direktor međunarodnog sektora kompanije Airbus i njen komercijalni direktor.

Putnički avion A350-1000 izabran je od strane Qantas-a, nacionalnog avio-prevoznika Australije, nakon njihove evaluacije pod nazivom Projekat Svitanje i obezbediće kompaniji da leti na najdužim putničkim letovima na planeti. Ti letovi će uključivati povezivanje Sidneja i Melburna sa destinacijama kao što su London i Njujork direktnim, non-stop letovima, bez međusletanja, po prvi put u istoriji ove avio-kompanije.

Flota A350 biće opremljena premijum putničkom kabinom i biće korišćena od strane Kvantasa i na drugim međunarodnim destinacijama. Za pogon će A350-1000 koristiti  najnoviju generaciju motora Trent XWB proizvođača Rolls-Royce.

U segmentu uskotrupnih putničkih aviona Qantas je izabrao najnovije Airbus letelice A220 i A321XLR nakon evaluacije tržišta pod nazovom Projekat Vinton. Letelice će biti korišćene od strane Qantas Grupe na domaćim linijama širom Australije, koje u nekim slučajevima mogu vremenski trajati i preko 5 sati. Mogućnost otvaranja novih direktnih ruta kada je reč o letovima iz Australije za Jugoistočnu Aziju biće sada realnost uz pomoć aviona A321XLR koji ima veći dolet. Avioni A220 i A321XLR biće pogonjeni Pratt & Whitney motorima nove „GTF“ generacije.

Ovaj ugovor dodatak je postojećoj narudžbini od 109 letelica A320neo familije putničkih aviona, koja uključuje A321XLR za Qantas-ovu niskotarifnu avio-kompaniju Jetstar.

Direktor Qantas Grupe Alan Džojs kazao je ovom prilikom: „Novi tipovi letelica omogućuju nove stvari. To je ono što čini današnju objavu ugovora o kupovini letelica značajnu za nacionalnu avio-kompaniju i zemlju kao što je Australija gde je avio-saobraćaj ključan. A350 i Projekat Svitanje učiniće da je bilo koji grad samo na jedan let daleko od Australije. Ovo predstavlja osvajanje poslednje granice i konačno ispravljanje tiranije udaljenosti.“

„A320 i A220 postaće kičma naše flote za domaće destinacije u sledećih 20 godina, pomažući nam da nastavimo da garantujemo da se ova zemlja kreće. Njihov dolet i ekonomičnost omogućiće nove direktne rute. Odluka Upravnog odbora Grupe da odobri najveću narudžbinu putničkih letelica u istoriji australijske avijacije je jasan glas poverenja u budućnost Qantas.“

Kristijan Šerer, direktor međunarodnog sektora kompanije Airbus i njen komercijalni direktor izjavio je: „Qantas je ikona među globalnim avio-kompanijama, koja poseduje vizionarski duh od svog stvaranja pre više od 100 godina. Počastvovani smo što Kvantas daje svoje poverenje kompaniji Erbas i radujemo se što ćemo Grupi isporučiti jedne od najmodernijih, najefikasnijih i održivih flota. Ova odluka Kvantasa podvlači poziciju A350 kao referentne širokotrupne letelice za dugolinijski avio-saobraćaj.“

A220, A321XLR i A350 su vođe na tržištu u svojim kategorijama veličine. Pored toga što nude najviše nivoe putničkog komfora, letelice donose promenu u domenu efikasnosti, koristeći 25% manje goriva, slično smanjenje u emisiji ugljen dioksida i smanjenje buke od 50% u poređenju sa prethodnom generacijom putničkih letelica.

Svi putnički avioni Airbus-a trenutno u proizvodnji sertifikovani su da lete sa održivim avio-gorivom u mešavini do 50%, sa ciljem da se ona poveća na 100% do 2030.

Očekuje se da će isporuke započeti krajem 2023. godine.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije