Nemačka otvorila granice za državljane Srbije

Nemačka je otvorila svoje granice za neesencijalna putovanja za državljane Srbije.

Datum / Date: 24.06.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Pixabay

Nakon više od godinu dana Nemačka je ponovo otvorena za sve putnike iz Srbije.

Stavljanjem Srbije na zelenu listu EU među države koje nisu rizične za širenje koronavirusa Covid-19, stvorili su se uslovi da državljani naše zemlje mogu da obavljaju neesencijalna putovanja ka zemljama Unije, ali u skladu sa njihovim posebnim pravilima.

Osim Grčke, koja od sredine maja omogućava turističke posete državljanima Srbije, sada su, nakon najnovije odluke EU, to uradile i Holandija i Austrija, dok je Nemačka najnovija na listi zemalja koje su se otvorile za nosioce pasoša Republike Srbije.

Ulazak u Nemačku je do sada bio moguć samo u izuzetnim okolnostima i našim državljanima sa boravkom u Nemačkoj kao i članovima njihovih poriodica. Od sada su posete ovoj zemlji moguće bez ikakvih ograničenja u pogledu razloga putovanja, ali uz određene mere.

REKLAMA


Svi putnici moraju da poseduju dokaz o vakcinaciji ili imunizaciji ili negativan test na Koronu u trenutku polaska.

Nemačka zahteva potvrdu o vakcinaciji u digitalnoj ili štampanoj formi. Potrebno je da je od druge doze vakcine prošlo najmanje 14 dana pre planiranog ulaska u Nemačku. Priznaju se samo vakcine koje su odobrene u EU.

Za osobe koje su preležale Koronu dovoljna je digitalna ili štampana potvrda izdata ne ranije od 28 dana i ne kasnije od šest meseci pre planiranog ulaska u Nemačku.

Putnici koji nisu vakcinisani i nisu preležali koronavirus moraju da poseduju negativan test, a prihvataju se antigenski testovi kao i PCR, LAMP ili TMA, koji moraju biti urađeni u sertifikovanoj laboratoriji. Antigenski test ne sme biti stariji od 48 sati, a PCR i ostali testovi od 72 sata pre ulaska u Nemačku. Neće biti prihvaćeni kućni testovi.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije