EU stavila Srbiju na listu bezbednih zemalja za putovanja

Državljani Srbije će uskoro moći slobodno da putuju u zemlje Evropske unije.

Datum / Date: 16.06.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto:Erich Westendarp /Pixabay

Vlade zemalja članica Evropske unije su se saglasile o proširenju liste bezbednih zemalja za putovanja, na kojoj se našla i Srbija.

Na sastanku u Briselu, održanom 15. juna dogovoreno je da se na takozvanu belu listu za neesencijalna putovanja doda još šest zemalja. Osim Srbije, na listi su i Severna Makedonija, Albanija, Liban, Saudijska Arabija i SAD, ali i teritoriju Tajvana i dve kineske specijalne administrativne teritorije Hongkonga i Makao.

Bela lista EU je uvedena 1. jula 2020. i na njoj se do sada nalaze Japan, Australija, Izrael, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja i Tajland.

REKLAMA


Državljani zemalja sa ove liste mogu slobodno da putuju u zemlje EU, čak im neće biti potrebna ni potvrda o vakcinaciji ili PCR test. U petak, 18. juna se očekuje i zvanično saopštenje sa detaljima za putovanja i tačnim datumima primene novih pravila.

Očekuje se da će proširenje liste napokon posle više od godinu dana relaksirati najprometniju vazdušnu rutu preko Severnog Atlantika, koja povezuje Evropu i Severnu Ameriku što će omogućiti ubrzani rast avio saobraćaja.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije