Otkazani skoro svi letovi Lufthanse iz Frankfurta i Minhena u sredu

Zbog štrajka upozorenja otkazan veliki broj letova Lufthanse sa aerodroma u Frankfurtu i Minhenu u sredu.

Datum / Date: 26.07.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Munich Airport

Zbog štrajka upozorenja koji je najavio “ver.di” jedan od najvećih sindikata zaposlenih u nemačkoj avio-kompaniji Lufthansa, veliki broj letova ove kompanije će biti otkazan u sredu, 27. jula 2022.

Kako je navedeno u saopštenju kompanije, usred špica letnje sezone, prinuđeni su da otkažu skoro sve letove iz svoja dva najveća čvorišta, u Frankfurtu i Minhenu. U Frankfurtu će biti otkazano ukupno 678 letova, a jedan manji broj, njih 32 su planirani za danas. Ovo će pogoditi 92.000 putnika. Sa minhenskog aerodroma otkazano je 354 letova, od kojih je 15 planirano za danas, utorak 26. jul, a ostatak za sutra, sredu, 27. jul. To će pokvariti planove za 42.000 putnika.

Lufthansa je odmah obavestila putnike o otkazanim letovima i prebacila ih na druge datume i alternativne letove, ali su kapaciteti ograničeni.

Iz uprave kompanije optužuju sindikat da je pozivom na štrajk upozorenja posle samo dva dana pregovora postupio nerazumno i da izaziva ogromnu štetu kompaniji. Sindikat zahteva povećanje plata za 9,5 odsto kako bi se radnici izborili sa inflacijom.

Iz Lufthanse su izašli sa predlogom da se plate počev od 1. jula 2022. povećavaju za 150 evra mesečno, a od 1. januara 2023. za dodatnih 100 evra mesečno. Kao dodatno obezbeđenje za radnike, Lufthansa je predložila povećanje minimalne zarade na 13 evra po satu počev od 1. oktobra 2022.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije