Piloti aviokompanije Ryanair širom Evrope u celodnevnom štrajku

Širi se štrajk pilota Ryanair-a po Evropi. Nakon Švedske, Belgije i Irske, pobunili su se i nemački piloti, a spremaju se na štrajk i u Holandiji.

Datum / Date: 09.08.2018.

Autor / Author: Aviatica

Foto: AP Photo/Francisco Seco

Aviokompanija Ryanair je bila prinuđena da otkaže svaki šesti planirani let za petak, 10. avgust. Za sada je otkazano oko 400 od 2400 planiranih letova, a ovaj broj bi se dodatno mogao povećati pošto holandski piloti ove kompanije danas razmatraju da li će se priključiti šrajku u petak.

Serija štrajkova pilota Ryanair-a biće nastavljena u petak, ali ovog puta umesto kraće obustave rada planiran je celodnevni prekid što je prouzrokovalo velike probleme kompaniji, koja je obavestila sve svoje putnike i ponudila im punu refundaciju ili promenu datuma putovanja.

Osim štrajka pilota u Irskoj, Švedskoj i Belgiji, ovog puta će rad prekinuti i piloti u Nemačkoj, a njima planiraju da se priključe i holandske kolege. Na zahtev uprave Ryanair-a, holandski sud će danas doneti odluku da li je štrajk moguće odražati.

Uprava Ryanair-a je posebno ljuta na nemačke pilote za koje kaže da imaju najbolje uslove rada. Njihove plate su 190.000 evra godišnje, što je više nego plate pilota Eurowings-a ili Norwegian-a, tvrdi Ryanair.

U ovoj kompaniji se takođe protive organizaciji samog štajka za koju kažu da nije u redu. Od sindikata je traženo da planiraju štrajkove uz najavu od najmanje sedam dana kako bi se smanjile posledice po putnike. Ovog puta su nemački piloti objavili štrajk kroz dva dana zbog čega je uprava Ryanair-a posebno ljuta.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije