Počeo Dubai Airshow

Narednih dana Dubai je centar svetske vazduhoplovne industrije. U ovom gradu je u toku poznati Dubai Airshow na kome očekujemo da ćemo videti neke uzbudljive novitete.

Datum / Date: 08.11.2015.

Autor / Author: Dragan Nikolić

U Dubaiju je danas svečano otvoren najveći bliskoistočni sajam vazduhoplovstva poznat kao Dubai Airshow.

Na ovogodišnjem sajmu učestvovaće veliki broj izlagača iz preko 60 zemalja, a posetiocima će biti predstavljen značajan broj noviteta većinom iz vojne industrije.

Tokom pet dana sajma predviđeno je da se održi na desetine konferencija za novinare, među kojima svakako najveću pažnju privlače najveći proizvođači aviona Airbus i Boeing. Nema naznaka da će biti nekih velikih najave, kao što je to bilo prošli put, pre dve godine, na ovom istom sajmu. Međutim, kada je Dubai Airshow u pitanju iznenađenja su moguća.

Ove će godine na sajmu svoj debi imati i novi kanadski putnički avion Bombardier CSerije, koji od sledeće godine počinje da leti u redovnom saobraćaju za švajcarski SWISS.

Iako je Kina najavila veliko učešće na sajmu i nju će predstavljati brojni izlagači, nije najavljen i najnoviji kineski putnički avion Comac C919.

Posetiocima će se predstaviti Airusov A350XWB, koji prvog dana učestvuje u bogatom letačkom programu zajedno sa američkim Bell helikopterima, evropskim lovcima Typhoon ali i veoma atraktivnom akrobatskom programu britanske grupe “šetača na krilima” – Breitling Wingwalkers. Ova grupa je poznata širom sveta po svom izuzetnom programu. Dve devojke šetaju po krilu Beoing-ovogo istorijskog dvokrilca Stearman.

img_3500

Posebni kurioziteti sajma su paviljon gde će biti predstaljeni 3D štampači koji se čak koriste za 3D štampu nekih delova za avio industriju i novi izlagač na sajmu – Svemirska agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je osnovana prošle godine sa ciljem razvoja ove grane industrije.

Aviatica će narednih pet dana izeštavati direktno sa ovog velikog vazduhoplovnog događaja, koji se održava na aerodromu Dubai World Central, od 8. do 12. novembra. Budite sa nama!

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije