Poznat datum otvaranja aerodroma Berlin Brandenburg

Novi berlinski aerodrom Berlin Brandenburg bi trebalo da bude otvoren krajem oktobra 2020. posle decenije kašnjenja.

Datum / Date: 23.12.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Berlin Brandenburg Airport

Novi berlinski aerodrom koji je trebalo da bude otvoren za saobraćaj u martu 2011. još uvek čeka na svečano presecanje vrpce. Novi datum otvaranja aerodroma je 31. oktobra 2020.  što znači da je probijen rok za skoro čitavu deceniju.

Zbog traljave izgradnje aerodroma Berlin Brandenburg Nemačka i Berlin su postali predmet podsmeha širom sveta. Poslovična nemačka organizovanost i preciznost pala je u vodu zbog, kako se ispostavilo, korupcije i grešaka u projektu.

Ambiciozan projekat izgradnje jednog mega aerodroma koji bi trebalo da preuzme kompletan saobraćaj sa aerodroma Tegel (nekada glavni aerodrom Zapadnog Berlina) i aerodroma Šenefeld (Istočni Berlin) pao je na protivpožarnoj zaštiti. Kada je izgradnja završena početkom 2011, aerodrom nije mogao da dobije upotrebnu dozvolu jer nije imao protivpožarnu zaštitu. Ostalo je tada nejasno, da li je zaštita bila ugrađena ali ne dobro ili je čak bila u potpunosti izostavljena iz projekta, ali je suština da je sve moralo da se ispravlja, ali baš sve.

Jedna od grešaka u projektu je bio kapacitet aerodroma. Tri godine nakon prvobitnog roka operator je shvatio da je promet na Tegelu i Šenefeldu toliko porastao da bi kapacitet novog aerodrom odmah po otvanju bio utrošen na postojeći obim saobraćaja. Zbog toga se pristupilo promenama projekta kako bi se kapacitet aerodroma značajno povećao. Troškovi projekta su višestruko uvećani i dostigli su sedam milijardi evra.

Od marta 2011. do danas  je čak deset puta najavljivano otvaranje aerodroma, ali se ono zapravo nikada nije desilo. Mediji su i ovu najnoviju vest zasnovanu na saopštenju aerodromskog operatora preneli sa rezervom, jer niko zapravo ne može biti siguran da će Berlin Brandenburg Airport biti otvoren i ovog oktobra.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije