Putnički avion ukrajinske aviokompanije UIA se srušio nedaleko od Teherana

Ukrajinski putnički avion sa 176 putnika i članova posade se srušio nedugo nakon poletanja sa aerodroma u Teheranu.

Datum / Date: 08.01.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Wikimedia / Boeing 737-800 Ukraine International Airlines /UIA

Svi putnici i članovi posade ukrajinskog aviona Boeing 737-800 su poginuli prilikom pada nedugo nakon poletanja sa aerodroma Imam Homeini u Teheranu (IKA).

Avion nove generacije Boeing-ovog najprodavanijeg modela 737 u verziji 800, registarskih oznaka UR-PSR, bio je star samo tri i po godine i pripadao je floti ukrajinske nacionalne aviokompanije Ukraine International Airlines (UIA), koju u toj zemlji nazivaju MAU.

Ukrajinski avion je poleteo sa aerodroma u Teheranu malo posle 6 časova po lokalnom vremenu, što je 3:38 po našem. Bio je na letu PS 752 od Teherana (IKA) do Kijeva (KBP). Nakon šest minuta, avion se srušio. Snimci sa mesta gogađaja pokazuju da je prilikom pada avion u potpunosti uništen, a na snimcima samog pada vidi se avion koji se na visini pretvara u buktinju nakon čega pada i eksplodira.

Iako su lokalni mediji u Iranu odmah objavili da je „ukrajinski avion pao zbog tehničkog kvara“, to je nešto što se ne može znati pre nego što se završi istraga. Pokazatelji leta aviona (FlightRadar) ne ukazuju na bilo kakav problematičan događaja koji bi uticao na ovaj let. Brzina aviona je bila uobičajena, kao i njegova putanja. Radarski signal je iznenada prekinut u trenutku kada je avion bio na 2.415 metara iznad zemlje.

Uzrok nesreće nije poznat mada su se pojavile brojne spekulacije. Iranski mediji su odmah objavili da je tehnički kvar razlog za pad aviona, dok je Ambasada Ukrajine u Teheranu izdala saopštenje da je kvar motora uzrok nesreće i da se isključuje mogućnost da se radi o terorističkom napadu.


IZMENA VESTI U 11:30 >>> Ukrajinska ambasada u Teheranu je povukla zvanično saopštenje koje je izdato rano jutros, a u kome je tvrdila da je nesreću izazvao kvar motora.


Prilično nerealno deluju informacije da se radi o tehničkom kvaru i kvaru motora. Jednostavno nije moguće tako brzo utvrditi razlog nesreće. Iako mnogi tvrde da nema dokaza da postoji veza između avionske nesreće i iranskog napada na američke baze u Iraku, postoji sumnja nakon što su se pojavile slike, koje je čak i Reuters objavio, na kojima se navodno vide tragovi šrapnela na ostacima trupa, krila i repa aviona koji se srušio.

Prethodne večeri Iran je ispalio preko 20 raketa na položaje američke vojske u susednom Iraku. Zbog pojačanih borbenih dejstava, američke vazduhoplovne vlasti (FAA) su izdale zabranu preleta vazdušnim prostorom Irana, Iraka, Persijskog zaliva i Omana svim američkim vazduhoplovima samo nekoliko časova nakon što se ukrajinski avion srušio.

Naslovna fotografija / ilustracija:
Wikimedia / Boeing 737-800 Ukraine International Airlines /UIA
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije