Rusi kanibalizuju avione zbog nedostatka rezervnih delova

Ruske aviokompanije navodno kanibalizuju ispravne avione kako bi obezbedili rezervne delove za ostatak flote.

Datum / Date: 12.08.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Dmitry Zherdin

Usled sankcija prema Rusiji, najveći svetski proizvođači aviona prestali su da isporučuju rezervne delove ruskim aviokompanijama što predstavlja ozbiljnu pretnju po bezbednost avio-saobraćaja.

Kada su sankcije Rusiji objavili Boeing i Airbus, reagovala je IATA, Međunarodna asocijacija vazdušnog saobraćaja koja je istakla da je takva odluka opasna i tražila od kompanija da je ne primenjuju.

Ovakva praksa ipak nije presedan, pošto je tokom decenijske izolacije Irana i sankcija prema ovoj zemlji, tamošnji avio-saobraćaj trpeo ozbiljne posledice. Zabeležen je i rekordan broj avionskih nesreća jer su u saobraćaju korišćeni stari avioni sovjetske proizvodnje i avioni za koje nisu mogli da se nabave rezervni delovi.

Kako pojedini svetski mediji izveštavaju, u Rusiji je trenutno situacija alarmantna. Tamošnje aviokompanije ne mogu da lete u inostranstvo zbog sankcija i zbog potraživanja velikog broja aviona od strane lizing kompanija koje su na zahtev osiguravajućih kuća zabranile njihovu upotrebu.

Prema najnovijim informacijama, ruske aviokompanije su počele da kanibalizuju svoje avione kako bi obezbedile rezervne delove. Ovaj termin se koristi u avijaciji da označi korišćenje starih aviona isključivo za uzimanje ispravnih delova sa njih. U slučaju Rusije, to se sada radi i sa novijim avionima koji su žrtvovani.

Navodi se primer Aeroflota, koji je navodno prebacio u hangar pojedine avione Boeing 737, Airbus A320 pa čak i Airbus A350 koji spada u veoma mlade letelice. Ovi avioni su tako postali “hangarske matice” što je izraz koji aludira na pčele-matice u košnicama. Delovi sa njih se skidaju kako bi se omogućila ispravnost ostatka flote i njena operativnost.

Navodno postoji problem i sa avionima SuperJet 100 ruskog proizvođača Sukhoi, jer su u ove avione ugrađeni delovi koje većinom proizvodi Airbus.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije