Rusija uskratila Austrian-u i Air France-u korišćenje svog vazdušnog prostora

Nakon što je Air France-u uskraćeno sletanje u Moskvu zbog zaobilaženja Belorusije, sada je i Austrian dobio stop od ruskih vlasti.

Datum / Date: 27.05.2021.

Autor / Author: Aviatica

Let Austrian Airlines-a od Beča do Moskve OS601 je otkazan usled odbijanja ruskih vazduhoplovnih vlasti da mu izdaju dozvolu za novi plan leta kojim bi se zaobišla Belorusija.

Ovo je druga ovakva odluka ruskih vlasti, pošto je juče Air France bio prinuđen da otkaže svoj let od Pariza do Moskve (AF1154) iz istih razloga.

Evropska unija je izdala preporuku aviokompanijama iz zemalja članica da izbegavaju korišćenje vazdušnog prostora Belorusije nakon incidenta sa nasilinim prizemljenjem aviona Ryanair-a u Minsku i hapšenja dvoje putnika sa tok leta koji se dovode u vezu sa antivladinim demonstracijama.

Nakon ove odluke EU, koju je izdala i EASA, Evropska agencija za bezbednost saobraćaja, mnoge aviokompanije iz EU su počele da zaobilaze vazdušni prostor Belorusije, a pojedine zemlje su izdale i zabranu korišćenja svog vazdušnog prostora beloruskim avio prevoznicima. U preporuci EASA se navodi da je sposobnost Belorusije da obezbedi bezbednu vazdušnu plovidbu dovedena u pitanje.

Belavia, nacionalna aviokompanija Belorusije je tako bila prinuđena da otkaže veliki broj letova.

Ruska novinska agencija TASS navodi da Rusija namerava da onemogući korišćenje svog vazdušnog prostora za aviokompanije koje budu zaobilazile Belorusiju. Rusija je odbila da izda dozvolu za promenjeni plan leta Air France-a i Austrian-a zbog čega su ove dve kompanije morale da otkažu letove.

Kako će se dalje situacija razvijati može samo da se nagađa, ali je izvesno da je novi potez Rusije čista politička provokacija koja je u suprotnosti sa preporukama EASA.

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije