Ryanair odustao od Ukrajine

Nakon propalih pregovora sa rukovodstvom kijevskog aerodroma Ryanair kompletno odustao od dolaska u Ukrajinu.

Datum / Date: 13.07.2017.

Autor / Author: Aviatica

Ryanair je planirao da uspostavi redovan saobraćaj sa ukrajinskih aerodroma Kijev – Borispilj (KBP) i Lavov (LWO) ali je objavio da odustaje od plana širenja na Ukrajinu.

Ryanair je nakon dugotrajnih pregovora sa upravom kijevskog aerodroma doneo odluku da odustane od svojih namera zbog, kako se tvrdi, protekcionističkog stava aerodroma prema „skupim aviokompanijama“, prvenstveno misleći na domaću aviokompaniju Ukraine International Airlines.

Nakon ove odluke, koja je po ocenama stručne javnost bila veoma oštra i zbog koje će ispaštati i aerodrom u Lavovu, premijer ukrajinske vlade Volodimir Grojsman je zakazao hitan sastanak sa upravom aerodroma u Kijevu i sa ministrom saobraćaja kako bi se pronašlo zadovoljavajuće rešenje. U isto vreme premijer je uputio poziv Ryanair-u da ne odustaje od dolaska u Ukrajinu i da promeni odluku.

Ryanair je poznat kao kompanija sa veoma tvrdim pregovaračkim stavom koji često izgleda kao beskrupulozna ucena. Najveća evropska aviokompanija često zahteva gotovo besplatne usluge na aerodromima na koje želi da leti, čime dovodi u neravnopravan položaj ostale aviokompanije. Ozbiljni aerodromi nisu u mogućnosti da pristanu na takve uslove jer bi ugrozili odnose sa svim drugim aviokompanijama koje plaćaju aerodromske usluge po zvaničnom cenovniku.

Ukrajina je dospela na belu šengesku listu 11. juna od kada njenim državljanima koji poseduju važeće biometrijske pasoše više nisu potrebne vize za posetu zemljama Šengenske zone. Ova odluka će značajno doprineti porastu prometa u aviosaobraćaju, a dolazak Ryanair-a je bio planirani odgovor ove kompanije na ukidanje viza.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije