SAD ukinule zabranu za laptove na letovima iz Abu Dabija

Etihad Airways je prva aviokompanija na čijim će letovima ka SAD biti ukinuta zabrana unosa većih elektronskih uređaja.

Datum / Date: 03.07.2017.

Autor / Author: Aviatica

Američko Ministarstvo unutrašnjih poslova (US Department of Homeland Security) je saopštilo da povlači zabranu unosa elektronskih uređaja u putničku kabinu na letovima sa aerodroma Abu Dabi ka SAD

Ovakva odluka koju je pozdravila arapska avio-kompanija Etihad Airways čiji je matični aerodrom u Abu Dabiju, doneta je nakon uspešne primene dodatnih mera bezbednosti na aerodromu u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Etihad Airways je u saopštenju javnosti naveo da odluka na snagu stupa odmah i da od sada putnici koji sa njihovog domaćeg aerodroma u Abu Dabiju putuju ka SAD mogu u avion da unesu laptop računare, tablete i druge (veće) elektronske uređaje. Iz ove mere su ranije bili izuzeti mobilni telefoni do određenih dimenzija.

U saopštenju se navodi i da aerodrom u Abu Dabiju kao jedini u regionu Bliskog istoka poseduje specijalnu kontrolnu zonu za proveru putnika koji putuju u SAD (US Preclearance). U toj zoni se obavlja pasoška i bezbednosna provera putnika koji se ukrcavaju na letove za SAD tako da oni po sletanju na američki aerodrom ne prolaze tamošnje kontrole već se tretiraju kao putnici u domaćem saobraćaju.

Etihad Airways sa aerodroma u Abu Dabiju obavlja 45 letova nedeljno ka šest gradova u SAD (dva dnevno do Njujorka, svakodnevno do Vašingtona, Čikaga, Dalasa i Los Anđelesa i tri puta nedeljno do San Franciska) i prva je aviokompanija među onima koje su pogođene ovom zabranom koja je na svom domaćem aerodromu ispunila sve uslove za njeno ukidanje.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije