SAD ukinule zabranu za laptove na letovima iz Abu Dabija

Početna|VESTI|Svet|SAD ukinule zabranu za laptove na letovima iz Abu Dabija

SAD ukinule zabranu za laptove na letovima iz Abu Dabija

Etihad Airways je prva aviokompanija na čijim će letovima ka SAD biti ukinuta zabrana unosa većih elektronskih uređaja.

Objavljeno:3. 7. 2017.|08:49 » 15:31Autor: Tagovi:, , , , , |

Američko Ministarstvo unutrašnjih poslova (US Department of Homeland Security) je saopštilo da povlači zabranu unosa elektronskih uređaja u putničku kabinu na letovima sa aerodroma Abu Dabi ka SAD

Ovakva odluka koju je pozdravila arapska avio-kompanija Etihad Airways čiji je matični aerodrom u Abu Dabiju, doneta je nakon uspešne primene dodatnih mera bezbednosti na aerodromu u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Etihad Airways je u saopštenju javnosti naveo da odluka na snagu stupa odmah i da od sada putnici koji sa njihovog domaćeg aerodroma u Abu Dabiju putuju ka SAD mogu u avion da unesu laptop računare, tablete i druge (veće) elektronske uređaje. Iz ove mere su ranije bili izuzeti mobilni telefoni do određenih dimenzija.

U saopštenju se navodi i da aerodrom u Abu Dabiju kao jedini u regionu Bliskog istoka poseduje specijalnu kontrolnu zonu za proveru putnika koji putuju u SAD (US Preclearance). U toj zoni se obavlja pasoška i bezbednosna provera putnika koji se ukrcavaju na letove za SAD tako da oni po sletanju na američki aerodrom ne prolaze tamošnje kontrole već se tretiraju kao putnici u domaćem saobraćaju.

Etihad Airways sa aerodroma u Abu Dabiju obavlja 45 letova nedeljno ka šest gradova u SAD (dva dnevno do Njujorka, svakodnevno do Vašingtona, Čikaga, Dalasa i Los Anđelesa i tri puta nedeljno do San Franciska) i prva je aviokompanija među onima koje su pogođene ovom zabranom koja je na svom domaćem aerodromu ispunila sve uslove za njeno ukidanje.