Sertifikovan Airbus A350-1000

Najnoviji Airbus-ov širokotrupni avion A350-1000 je dobio Type Certificate od strane evropske EASA i američke FAA.

Datum / Date: 22.11.2017.

Autor / Author: Aviatica

Nakon intenzivnih testova sprovedenih za manje od godinu dana, avion Airbus A350-1000 dobio je ključni operativni sertifikat (Type Certificate) koji izdaje Evropska agencija za vazduhoplovnu bezbednost (EASA) i američki savezni vazduhoplovni direktorat (FAA).

„Dobijanje sertifikata za manje od godinu dana predstavlja izuzetno dostignuće za Airbus i naše partnere koji su učestvovali u proizvodnji i testiranju ovog superiornog širokotrupnog aviona. Radujemo se skoroj isporuci prvog aviona Qatar Airways-u koja će biti do kraja godine“, rekao je Fabris Brežijer (Fabrice Bregier), jedan od direktora Airbus-a.

Type Certificate je neophodan svakom novom avionu za početak komercijalne upotrebe. Ovakav sertifikat se dodeljuje nakon što avion prođe niz teških i komplikovanih testova u raznim vremenskim i operativnim uslovima.

A350-1000 je najnoviji Airbus-ov širokotrupni model aviona, koji predstavlja produženu i unapređenu verziju aviona A350-900. Odlukuje ga veća dužina i za 40 sedišta veći kapacitet u klasičnoj troklasnoj konfiguraciji. Avion pokreću motori Rolls-Royce Trent XWB-97, a putnička kabina je uređena u skladu sa modernim Airbus-ovim „Airspace“ standardom.

Do danas je ovaj avion naručilo 11 operatora sa pet kontinenata, a ukupan porudžbina broji 169 aviona. Prvi operater će biti Qatar Airways, koji će svoj prvi A350-1000 avion dobiti do kraja ove godine.

Foto: Airbus

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije