Sneg izazvao haos na aerodromu u Frankfurtu

Obilne snežne padavine izazvale poremećaj avio-saobraćaja na frankfurtskom aerodromu što se prelilo dalje po Evropi.

Datum / Date: 11.12.2017.

Autor / Author: Aviatica

Foto: dpa

U nedelju, 10. decembra nastao je pravi haos na frankfurtskom aerodromu. Razlog je sneg koji je neprestano padao sve od subote kasno uveče i koji je prouzrokovao prvo velika kašnjenja polazaka, a potom i postepeno otkazivanje polazaka, a zatim i dolazaka.

Samo u nedelju do 16 časova otkazano je najmanje 330 letova od ukupno 1260 letova koliko je bilo planirano. Na desetine hiljada putnika ostalo zarobljeno na ovom aerodromu ili na drugim polaznim aerodromima odakle nisu mogli da krenu.

Zbog kolapsa na frankfurtskom aerodromu koji je jedan od najvećih evropskih i interkontinentalnih čvorišta u avio-saobraćaju lančano su nastali problemi i na drugim aerodromima gde su otkazani letovi ka Frankfurtu.

Zbog lošeg vremena u nedelju je bilo problema i na aerodromu u Amsterdamu, aerodromima u Velikoj Britaniju, a u problemu su bili i putnici u železničkom saobraćaju u Zapadnoj Evropi.

Putnici čiji su letovi otkazani nemaju pravo na kompenzaciju prema pravilima EU u slučaju kada su vremenske neprilike razlog otkazivanja leta ali imaju pravo na rerutiranje, pomoć na aerodromu u vidu hrane i pića, kao i smeštaj ukoliko je to neophodno.

Problemi u Frankfurtu se nastavljaju i danas. Još uvek se otkazuju letovi, a mnogi kasne, tako da se putnici savetuju da prate status svog leta pre nego što krenu na aerodrom.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije