Srušio se avion u Avganistanu

Još uvek nije utvrđeno koji se avion srušio u Avganistanu, južno od Kabula u oblasti kojom komanduju Talibani. Ariana tvrdi da nije njen.

Datum / Date: 27.01.2020.

Autor / Author: Aviatica

NAJNOVIJA INFORMACIJA (14:00 CET) >>>

AV Herald, specijalizovani sajt koji prati avionske nesreće i incidente, objavio je fotografije sa mesta nesreće. Prema slikama koje su objavljene izgleda da se radi o avionu generalne avijacije proizvođača Bombardier i oznake Global 6000. Ovaj tip aviona koristi Američko vazduhoplovstvo (United States Air Forces – USAF) pod oznakom E-11A i jedan takav se koristi u Avganistanu. Najnovija pretpostavka je da su Talibani raketom zemlja – vazduh oborili američki vojni avion. (Ova vest je još uvek nepotvrđena).

Foto: AV Herald

Da li je ovo avion koji je oboren? Foto: Capt. Anna-Marie Wyant / Wikimedia

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Avganistana je na svom Facebook nalogu objavio da su pronađena tela dvojice pilota i da je letelica u potpunosti uništena. Oni su naveli da nije poznato koji avion i koja aviokompanija je u pitanju, ali su potvrdili da se ne radi o komercijalnom putničkom avionu i da je verovatnije da je u pitanju vojni transportni ili kargo avion. Prema najnovijim informacijama avion je leteo od Kandahara prema Kabulu.

Nakon što je predstavnik provincije Gazni, Arif Nuri, gde se dogodila avionska nesreća izjavio kako se radi o putničkom avionu aviokompanije Ariana Afgan Airlines na letu od Herata do Delhija, oštro je reagovao generalni direktor ove kompanije, Mirwais Mirzakwal, koji je potvrdio da se dogodila avionska nesreća, ali je negirao da se radi o avionu njegove aviokompanije.

Avion Boeing 737-500 za koji se prvobitno sumnjalo da je pao, sleteo je bez ikakvih problema na aerodrom u Delhiju oko 12.45 po centralnoevropskom vremenu sa četiri sata zakašnjenja. Avion je bio ne letu FG 315 od Herata do Delhija.

O ovoj enigmi izveštavaju mnogi mediji i većina i dalje prenosi lažnu informaciju da se radi o avionu aviokompanije Ariana.

Aviatica će pratiti ovu enigmu i objavićemo sve najnovije informacije na ovoj stranici. Pratite nas!

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije