Srušio se Boeing 737 MAX 8 indonežanske kompanije Lion Air

Najnoviji model aviona Boeing 737 MAX 8, star svega dva meseca pao je nakon poletanja nedaleko od Džakarte.

Datum / Date: 29.10.2018.

Autor / Author: Aviatica

U avionskoj nesreći u Indoneziji koja se dogodila 29. oktobra rano ujutro po lokalnom vremen stradalo je svih 189 putnika i članova posade. Avion Boeing 737 MAX 8 indonežanske aviokompanije Lion Air srušio se desetak minuta nakon poletanja sa aerodroma u Džakarti. Avion je bio na letu JT610 od prestonice Indonezije do grada Pankal Pinang na ostrvu Bangka.

Spasilačke službe su odmah po nestanku aviona sa radara pronašle mesto pada aviona u more nedaleko od obale kod Džakarte. Kasnije su pronađena i prva tela, a zvaničnici su potvrdili da u nesreći, najverovatnije nema preživelih.

Prema podacima sa Flight Radara, avion je poleteo uobičajeno i prva tri minuta je postigao visinu od 1600 metara da bi potom prestao da dobija na visini i na brzini. Posle sedam minuta je nestao sa radara. Prema nezvaničnim i još uvek nepotvrđenim informacijama kapetan je tražio povratak na polazni aerodrom.

Ovaj avion je sa prethodnog leta iz Denpasara prijavio tehnički kvar, koji je prema tvrdnjama zvaničnika iz kompanije otklonjen u skladu sa propisanim procedurama. Avion koji se danas srušio star je tek oko dva meseca. Aviokompaniji Lion Air je isporučen sredinom avgusta. Radi se o najnovijem modelu Boeing-ovog aviona 737 MAX 8. To je najnovija generacija čuvenog Boeingovog Klasika 737. MAX je putnički avion uskog trupa namenjen za kratke i srednje duge letove. Pravljen je po uzoru na veći i stariji Dreamliner i odlikuje ga izuzetna efikasnost, smanjena potrošnja goriva i povećana udobnost. Ovaj model aviona je u saobraćaju tek godinu dana.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije