Otvoren novi istanbulski aerodrom

U Istanbulu je svečano i simbolično otvoren novi, mega aerodrom na turski Dan Republike.

Datum / Date: 30.10.2018.

Autor / Author: Aviatica

Istanbul Grand Airport je svečano otvoren 29. oktobra na Dan Republike sa simboličnih pet linija koje će sa njega biti obavljane. Planirano je da do kraja godine aerodrom u potpunosti preuzme saobraćaj sa dosadašnjeg glavnog istanbulskog aerodroma Ataturk.

Iako još uvek nije spreman za potpuno preuzimanje svih letova sa Ataturka, novi je istanbulski aerodrom morao biti otvoren kako je prvobitno bilo i planirano i to na izričit zahtev predsednika Turske Redžipa Erdogana koji je želeo da se to desi baš na veliki nacionalni praznik.

Predsednik je na svečanosti na novom aerodromu rekao da „sa novim aerodrom, osiguravamo ključnu ulogu naše zemlje u globalnoj privredi“.

Prve linije koje su prebačene na novi aerodrom su ka Ankari, Antaliji, Izmiru, Bakuu i Erčanu. Prema planu prebacivanja saobraćaja velika akcija će biti sprovedena u periodu od 29 do 31. decembra, a kompletan saobraćaj bi od 1. januara 2019. trebalo da bude obavljan sa novog aerodroma. Linija Turkish Airlines-a ka Beogradu će tog dana takođe biti obavljena sa novog aerodroma.

Istanbul Grand Aerodrom kako mu je trenutno ime nosiće privremenu IATA oznaku ISL dok se aerodrom Ataturk (IST) ne zatvori za redovne linije, kada bi trebalo da preuzme njegovu troslovnu skraćenicu.

U prvoj fazi operacija novi će aerodrom moći da opsluži 90 miliona putnika godišenje, a u narednih deset godina kada bude u potpunosti završen moći će da primi i 200 miliona putnika što je skoro duplo više od trenutno najprometnijeg aerodroma na svetu u Atlanti. Sada ima četiri operativne piste, a kroz deset godina će imati šest.

Aerodrom Ataturk neće biti u potpunosti zatvoren, već će nastaviti da se koristi za nekomercijalne letove, vazduhoplovne sajmove i druge aktivnosti, rekao je Erdogan na otvaranju novog aerodroma.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije