Srušio se čileanski Herkules na letu ka bazi na Antarktiku

Avion C-130 Hercules čileanskog ratnog vazduhoplovstva, u kome je bilo 38 osoba, srušio se na putu od Punta Arenasa ka Antarktiku.

Datum / Date: 10.12.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: FACh

Čileansko ratno vazduhoplovstvo je potvrdilo da se avion, koji je kasno sinoć po srednjeevropskom vremenu nestao sa radara, srušio. Radi se o vojnom avionu Lockheed C-130 Hercules, sa četiri turboelisna motora, koji se specijalno dizajniran da može da sleti i na nezgodne terene. Ovaj avion se koristi širom sveta kao vojni transportni avion.

U avionu se nalazilo 38 osoba (17 članova posade i 21 putnik) i leteo je iz Punta Arenasa, najjužnijeg čileanskog grada na obalama Magelanovog moreuza preko puta Ognjene zemlje, i Ostrva kralja Džordža, deo Južnošetlandskog arhipelaga na Antarktiku, gde se nalazi naučno-istraživačka baza.

Avion je sa radara nestao sat nakon poletanja, a pretpostavlja se da se srušio u Drejkovom prolazu, koji spaja Atlantskii Tihi okeana, južno od Ognjene zemlje, gde inače vladaju izuzetno teški uslovi kako za pomorsku tako i za vazdušnu plovidbu.

Prema izjavama Ratnog vazduhoplovstva Čilea (Fuerza Aérea de Chile), pokrenuta je spasilačka misija.

Foto: Fuerza Aérea de Chile

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije