United Airlines naručio 50 aviona Airbus A321XLR

Američki United Airlines naručio 50 aviona produženog doleta, A321XLR, zbog planirane transatlantske ekspanzije.

Datum / Date: 10.12.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Airbus

Jedna od najvećih američkih aviokompanija, United Airlines, saopštila je da je naručila 50 novih aviona od evropskog proizvođača Airbus.

U pitanju su avioni A321XLR, uskotrupni avion sa 30 posto manjom potrošnjom goriva i značajno većim doletom od regularnog A321. Prema planu kompanije, ovim avionima United planira da obnovi i podmladi flotu iz koje će sukcesivno izbacivati veoma stare Boeing-ove avione 757 i 767.

Namera kompanije je da ikoristi izuzetne prednosti jedinstvenog Airbus-ovog modela. A321XLR je jedini uskotrupni avion koji može da obavlja kraći interkontinentalni saobraćaj, a dolet mu omogućava da poveže američku Istočnu obalu sa Evropom. United planira da ga iskoristi za ekspanziju upravo na transatlantskoj ruti i da poveća broj evropskih destinacija iz svojih čvorišta u Njujorku (Newark) i Vašingtonu.

Prvi od naručenih 50 aviona bi trebalo da stigne u flotu United-a krajem 2024, a ovaj model aviona se očekuje u redovnom saobraćaju United-a od 2025.Vrednost najavljene kupovine je preko šest milijardi dolara.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije