Srušio se istorijski avion koji se spremao za odlazak u muzej

Avion Convair CV-340 iz 1954. se srušio u Pretoriji na test letu pred pripremu za poslednji let do muzeja u Amsterdamu.

Datum / Date: 11.07.2018.

Autor / Author: Aviatica

Specijalan let istorijskog aviona Convair CV-340 iz 1954. godine se završio tragično. Ovaj avion je na svom test letu u sklopu priprema za odlazak u muzej u Holandiji pao nedaleko od Pretorije u Južnoafričkoj Republici i tom prilikom je poginula jedna osoba, a 19 je povređeno.

Avion, registarskih oznaka ZS-BRV bio je u privatnom vlasništvu i nije leteo u komercijalnom saobraćaju. Nedavno je ofarban u retro kolornu šemu holandske aviokompanije Martinair iz 60-tih godina prošlog veka, a sve u sklopu priprema za njegovo stacioniranje u jednom od najvećih i najpoznatijih vazduhoplovnih muzeja na svetu Aviodrome Lelystad pored Amsterdama.

Avion Convair je trebalo da poleti iz Pretorije ka Amsterdamu, a na svom proputovanju bi sleteo u Etiopiju, Egipat, Hrvatsku i Austriju. Trebalo je da postane muzejski eksponat.

Convair je odmah nakon poletanja zapao u probleme i ubrzo se srušio, a trup mu se prelomio na više mesta. Iz amaterskih snimaka poletanja aviona vidi se da je levi motor aviona odmah po odvajanju od piste zahvatila vatra. U nesreći je, prema još uvek nezvaničnim informacijama, smrtno stradala jedna osoba koja se nalazila u kokpitu, dok je 19 osoba povređeno. Među njima i dvoje koji su se u trenutku pada nalazili na zemlji u krugu jedne fabrike na koju se avion srušio.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije