Hainan Airlines uspostavlja čarter letove na liniji Peking – Beograd

Letovi kineske avio-kompanije Hainan Airlines između Pekinga i Beograda nisu u slobodnoj prodaji.

Datum / Date: 15.07.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Aviatica / Dragan Nikolić

Od subote 16. jula, kineska avio-kompanija Hainan Airlines će početi sa serijom čarter letova na relaciji Peking – Beograd – Peking.

Iako nam iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva nisu potvrdili o kakvim se letovima radi, sasvim sigurno su u pitanju specijalni čarter letovi sa ciljem prevoza kineskih radnika koji su angažovani na radu u brojnim kineskim rudarskim i građevinskim kompanijama u Srbiji.

Prema objavljenom redu letenja na sajtu beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”, Hainan Airlines će leteti od Pekinga do Beograda svake subote u 3 sata iza ponoći po lokalnom vremenu. Dolazak aviona na letu sa oznakom HU 7969 u Beograd se očekuje subotom ujutro oko 8 časova, a povratak nazad za Peking, kada će let imati oznaku HU 7970, je planiran u 15 časova sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”.

Na ovom letu biće angažovan avion Airbus A330-300 sa oko 300 putničkih mesta u zavisnosti od toga koja od 24 raspoloživih letelica ovog tipa iz flote kompanije bude korišćena.

Letovi koji će biti uspostavljeni 16. jula, su planirani jednom nedeljno sve do 29. oktobra 2022. ako ne bude nekih promena. Prvobitno su planirani da počnu 2. jula, ali je, verovatno zbog čekanja na odobrenje srpskog Direktorata, početak letova pomeren na 16. jul.

Putnici ne mogu da kupe karte za ove letove u slobodnoj prodaji, što potvrđuje pretpostavku da se radi o seriji čarter letova. Oni za sada nisu dostupni kroz globalne rezervacione sisteme, ali se, što je dosta čudno, ne mogu rezervisati ni preko sajta aviokompanije Hainan Airlines u bilo kom smeru.

Podsetimo, kineska avio-kompanija je pre nekoliko godina obavljala redovan saobraćaj između Pekinga i Beograda sa sletanjem u Prag i posedovala je takozvano “pravo pete slobode”, koje joj je omogućavalo da se ti letovi između Praga i Beograda nađu u slobodnoj prodaji kao zasebni. Ovi letovi se, međutim, nisu pokazali uspešnim, uprkos velikoj tražnji za kargo prometom. Danas je situacija znatno drugačija, za letovima postoji velika tražnja s obzirom na veoma razvijenu poslovnu saradnju između Srbije i Kine i na brojne kineske investicije u našu zemlju.

O namerama da se između Srbije i Kine uskoro uspostavi redovan avio-saobraćaj pričali su mnogi zvaničnici, a srpska avio-kompanija Air Serbia je nedavno potvrdila portalu Ex-Yu Aviation da planira redovne letove od oktobra, što će zavisiti od nabavke drugog širokotrupnog aviona i od dobijanja svih potrebnih regulatornih odobrenja kineskih vlasti.

Da li će linija Hainan Airlines-a takođe prerasti iz čarter u redovnu ostaje da se vidi. Kako Ex-Yu Aviation piše, ovi su letovi “već uneti u rezervacione sisteme ali još nisu pušteni u prodaju”. To se, međutim, još uvek nije dogodilo, kako nam je potvrđeno u agenciji Flytime koja se bavi prodajom avio-karata.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije