Thai Airways planira da proglasi bankrot

Thai Airways će najverovatnije proglasiti bankrot i otpočeti proces rehabilitacije kompanije pod nadzorom privrednog suda.

Datum / Date: 18.05.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Andy Mitchell / Wikimedia

Tajlandska nacionalna i jedna od najvećih i najpoznatijih svetskih avio-kompanija Thai Airways International namerava da proglasi bankrot u utorak, 19. maja 2020. saopštio je njen portparol.

Odluka je doneta na upravnom odboru kompanije koja je u većinskom vlasništvu (51%) Kraljevine Tajland, a treba da bude potvrđena od nadležnih regulatornih vlasti i privrednog suda u Bangkoku, što se očekuje da će biti tokom sutrašnjeg dana, 19. maja.

Kompanija se nalazi u izuzetno dubokoj krizi već godinama, a kriza izazvana koronavirusom Covid-19 samo je pomogla u donošenju odluke. Nakon što su se gubici pre krize nagomilali na preko 800 miliona američkih dolara, a Vlada Tajlanda donela odluku da proširi zabranu avio-saobraćaja do kraja juna, kompaniji nije preostalo ništa drugo nego da posegne za poslednjom slamkom spasa.

Gubici Thai Airways-a iznose 374,3 miliona u 2019. Godinu dana ranije bili su 361,9 miliona, a u 2017. 65,8 miliona dolara.

Iz kompanije su saopštili da postoji plan rehabilitacije kompanije koji bi mogao da se sprovede u skladu sa zakonom o stečajnom postupku, nakon što ga stečajni sud usvoji po prijemu zahteva za proglašenjem bankrota, odnosno zaštite od poverilaca.

Sa početkom krize, Thai Airways je prestao da leti i skoro sve zaposlene je poslao na prinudni godišnji odmor sa drastično smanjenim platama.

Premijer Tajlanda je odbio da komentariše događanja sa nacionalnim avio-prevoznikom tvrdeći da je još preuranjeno. On je tom prilikom zamolio medije i javnost za strpljenje i pozvao sve da sačakaju sutrašnji sastanak Vlade na kome će biti doneta definitivna odluka. Premijer nije želeo da potvrdi spekulacije da Vlada planira da spase Thai Airways privatizacijom, tj. značajnim smanjenjem vlasničkog udela i prepuštanje upravljanja kompanijom privatnom vlasniku.

Thai Airways (TG/THA) je kompanija koja postoji 60 godina. Poseduje impresivnu flotu od 80-tak aviona koji su svi širokotrupni. Leti do skoro 80 destinacija širom sveta i sarađaju sa brojnim avio-kompanijama što kroz Star Alliance-u čiji je punopravni član, što kroz standardne komercijalne ugovore. Kompanija se smatra jednom od najvećih na svetu, a omiljena je među putnicima zbog svoje vrhunske usluge. Ima veliki značaj za Tajland kao jedan od najvećih promotera turizma u ovoj zemlji.

Foto: Andy Mitchell / Wikimedia
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije