Tip motora koji je eksplodirao moraće na vanrednu proveru

Američka FAA će uskoro narediti vanredni pregled određenih CFM56-7B motora nakon što je jedan takav eksplodirao tokom leta.

Datum / Date: 19.04.2018.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Toronto Star

Američke vazduhoplovne vlasti (FAA) su saopštile da će uskoro biti izdata naredba o vanrednoj tehničkoj inspekciji određenih motora CFM56-7B.

Jedan takav motor je pre dva dana eksplodirao tokom leta aviokompanije Southwest Airlines , kada je avion prinudno sleteo u Filadelfiju. U ovom incidentu stradala je jedna osoba, a sedam ih je povređeno.

Istražitelji vazduhoplovnih nesreća su tokom pregleda motora utvrdili da se u njegovoj unutrašnjosti nalazila pukotina koja je zahvatila jednu od lopatica što je tokom rada motora izazvalo njeno pucanje i pri tom raznelo oplatu motora.

Zamor materijala je najverovatniji razlog za pojavu ove pukotine, koja se nije mogla utvrditi redovnim vizuelnim pregledom motora spolja, te će stoga FAA zatražiti da se svi motori ovog tipa sa određenim brojem sati naleta vanredno pregledaju korišćenjem ultrazvučne tehnologije. Svaki motor za koji se prilikom provere utvrdi da ima bilo kakva oštećenja moraće da bude povučen iz upotrebe i zamenjen.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije