Belavia predstavila u Minsku svoj najnoviji Embraer 175

Beloruska Belavia svečano je predstavila svoj najnoviji Embraer 175 koji je stigao u Minsk direktno iz fabrike u Brazilu.

Datum / Date: 20.04.2018.

Autor / Author: Aviatica

Brazilski Embraer je isporučio novi avion beloruskoj nacionalnoj aviokompaniji Belavia.

Avion E175 koji će nositi registarsku oznaku EW-512PO sleteo je 19. aprila na aerodrom u Minsku gde je dočekan od strane brojnih zvanica. Bili su tu domaći zvaničnici, menadžment kompanije, predstavnici Embraer-a. Među medijskim zvanicama bila je prisutna i Aviatica, kao jedini medij van ruskog govornog područja koje osim Belorusije uključuje i Rusiju i Ukrajinu.

Novi avion je u Minsk doleteo direktno iz fabrike u Sao Paulu uz tri tehnička sletanja u Resifeu, na Zelenortskim ostrvima i u Alikanteu. Po dolasku u Minsk, avion je dočekan vodenim topovima i specijalnom pratnjom aerodromskih vozila, a u hangaru Belavijine Tehnike organizovana je konferencija za medije, obilazak unutrašnjosti aviona i koktel.

Isporuka ovog aviona je deo prošlogodišnjeg sporazuma koji su Belavia i Embraer direktno potpisali na pariskom vazduhoplovnom sajmu u Le Buržeu, a koji osim E-175 koji je upravo stigao uključuje i dolazak dva veća modela E-195 tokom naredna dva meseca.

Direktna kupovina novih aviona od Embraer-a omogućena je povoljnim kreditima koje je Belavia dobila od beloruskog državnog razvojnog fonda i brazilske razvojne banke BNDES.

Najnoviji član Belavijine flote raspolaže sa 76 putničkih mesta raspoređenih u dve klase – 12 u biznis klasi (četiri prva reda u rasporedu 1+2 sedišta) i 64 u ekonomskoj klasi (16 redova u rasporedu 2+2) što omogućava maksimalan komfor putnicima. Avion će u redovnom saobraćaju biti od 24. aprila, a iz Belavije navode da im je namera da ovim tipom aviona izvrše zamenu najmanjeg aviona koji imaju u floti – Bombardier-ovog CRJ 200 sa 50 putničkih mesta.

Belavia je najveća aviokompanija u Belorusiji. Baza kompanija je na Nacionalnom aerodromu Minsk, koji je glavno čvorište u mreži linija razgranatoj prema 49 destinacija u 28 zemalja. U floti ove kompanije se nalazi 27 aviona (pet Boeingovih 737-800, šest 737-500, sedam 737-300, tri Embraera 175, dva E195 i četiri CRJ 100/200).

Belavia održava redovnu liniju između Minska i Beograda tri puta nedeljno; ponedeljkom i četvrtkom preko Budimpešte, a subotom direktno.

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije