Turkish Airlines postaje Türkiye Airlines

Pošto je Turska promenila svoje ime na engleskom, to će učiniti i nacionalna avio-kompanija Turkish Airlines koja postaje Turkiye Airlines.

Datum / Date: 15.06.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Turkish Airlines Facebook

Turska nacionalna avio-kompanija Turkish Airlines (TR/THY) menja ime u Türkiye Airlines.

Nakon što je Turska zvanično promenila svoj engleski naziv iz Turkey u Türkiye, koji je već zaživeo u međunarodnim organizacijama poput Ujedinjenih nacija ili NATO, doneta je odluka i da se rebrendira nacionalna avio-kompanija.

Jedna od najvećih avio-kompanija na svetu ubuduće se zvati u skladu sa novim imenom države koju predstavlja – Türkiye Airlines (na srpskom se izgovara: Turkije Erlajnz). Ovu promenu najavio je i predsednik Turske, Redžip Tajip Erdogan, a odluka je potvrđena za mnoge svetske medije, mada se kompanija još uvek nije tim povodom oglasila.

Originalan naziv kompanije na turskom jeziku će biti “Türkiye Hava Yollari”, ali nije potvrđeno da li će kompanija imati i englesku verziju sa dodatkom Airlines ili će postojati samo jedno ime, na turskom. Očekuje se da će uskoro krenuti rebrendiranje letelica na kojima će biti zamenjeno ime.

Kada je uspostavljena moderna turska država u 1923. ona je dobila naziv Türkiye, dok je u međunarodnoj komunikaciji postojala engleska verzija “Turkey”, što je unosilo brojne šaljive zabune jer na engleskom ta reč znači “ćurka”. To je i bio glavni razlog da se engleski naziv promeni. Već krajem prošle godine počelo je označavanje proizvoda poreklom iz Turske novim nazivom “Made in Türkiye” umesto “Made in Turkey”, a u svim zvaničnim domaćim dokumentima i međunarodnoj korespondenciji je novo ime takođe počelo da se koristi.

Na srpskom jeziku nema promena i Turska ostaje i dalje Turska. Aviatica će nastaviti da koristi postojeće ime ove kompanije sve dok i formalno kompanija ne promeni svoje ime.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije