Ponovo otvoren švajcarski vazdušni prostor

Zbog tehničkih problema sa kompjuterskim sistemom zatvoren za saobraćaj vazdušni prostor Švajcarske.

Datum / Date: 15.06.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: D. Nikolić

>> Sreda, 15.06. 2022 / 10.00

Švajcarski vazdušni prostor je ponovo otvoren za saobraćaj nakon kraha kompjuterskog sistema koji se desio rano jutros. Kako saopštavaju aerodromi u Ženevi i Cirihu, počela je postupna obnova letova sa ovih aerodroma.


Na aerodromima u Cirihu i Ženevi od jutros se ne obavlja saobraćaj, a razlog je pad kompjuterskog sistema švajcarske oblasne kontrole letenja Skyguide.

Kako je saopšteno iz Skyguide-a, vazdušni prostor je zatvoren za saobraćaj iz bezbednosnih razloga dok se kvar, o čijoj prirodi nije bilo reči, ne otkloni.

Letovi koji su bili u dolasku ka aerodromima u Cirihu i Ženevi su preusmereni na aerodrome u okolnim zemljama. Letovi koji su bili planirani sa ova dva aerodroma su u kašnjenju dok se ne reši problem.

Aerodrom u Cirihu je saopštio da očekuje da će do podneva biti uspostavljen saobraćaj u ograničenom obimu.

Sajt aerodroma u Ženevi ne radi, ali je na twitter nalogu na francuskom jeziku objavljeno da se očekuje da će prekid saobraćaja trajati danas do 11 časova.

Avio-kompanija SWISS je saopštila da su svi njihovi letovi u odlasku sa švajcarskih aerodroma suspendovani, dok su dugolinijski letovi u dolasku preusmereni na aerodrome u Milanu, Lionu, Beču i Frankfurtu. Kratkolinijski letovi ka Švajcarskoj koji su bili planirani od jutros nisu realizovani.

Jutrošnji let SWISS-a od Ciriha do Beograda je otkazan. Air Serbia nije otkazala let ka Cirihu planiran za 6.50 jutros. Avion ove kompanije je krenuo u poletanje ka Cirihu malo pre devet časova. Danas je planiran i let easyJet-a iz Ženeve za Beograd, ali kako je taj let planiran za popodne ne postoji promena statusa.

Savetuju se svi putnici da koji imaju danas letove od/do Švajcarske da se pre polaska na aerodrom raspitaju direktno kod svog avio-prevoznika o statusu leta.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije