Turkish Airlines prijavio gubitak od 77 miliona dolara

Usled terorističkih napada, pokušaja vojnog puča i političke nestabilnosti Turkish Airlines zabeležio gubitak prvi put posle 15 godina.

Datum / Date: 17.03.2017.

Autor / Author: Aviatica

Turkish Airlines je prijavio gubitak od 77 miliona dolara u 2016, a samo godinu dana ranije ova kompanija je zabeležila neto profit od 1,7 milijardi dolara.

Glavni razlozi za ovakvu drastičnu promenu su teroristički napad na istanbulskom aerodormu kao i pokušaj vojnog puča u Turskoj koji su uticali na veliko smanjenje potražnje i profita.

Ovo je prvi deficit koji je Turkish Airlines zabeležio još od 2000. godine. Iz ove kompanije su saopštili da će u narednom petogodišnjem period usporiti sa rastom flote, a da će ove godine uspeti da ostvare rast putnike pošto tržište pokazuje oporavak nakon velikih političkih turbulencija. Predsedavajući upravnog odbora Turkish Airlines-a Ilker Ayci je u redovnom godišnjem obraćanju medijima najavio i veliki rast broja putnika i operacija od 2018.

Do sada je zbog smanjene tražnje čak 30 aviona prizemljeno što predstavlja 9% ukupne putničke flote Turkish Airlinesa, ali u ovoj kompaniji saopštavaju da će se avioni postepeno vraćati u saobraćaj već od aprila, pošto je primetna povećana tražnja. Broj prodatih karata za maj je porastao za 4,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Sun Express, ćerka aviokompanija sa zajedničkim kapitalom Turkish Airlines-a i Lufthanse je takođe zabeležila gubitak u prošloj godini. Njen minus je 26 miliona dolara.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije