U avionskoj nesreći kod Irkutska poginulo četvoro

Avion L-410, ruske kompanije Aeroservice, na letu iz Irkustska se srušio prilikom sletanja u Kazačinsko selo u Sibiru.

Datum / Date: 13.09.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Free Vector Maps

Avion L-410, ruske aviokompanije Aeroservice na letu za drugu aviokompaniju SiLa, se srušio prilikom pokušaja sletanja na aerodrom u selu Kazačinsko u Sibiru u nedelju uveče po lokalnom vremenu.

Oko 23 sata po lokalnom vremenu (posle podne po evropskom), mali dvomotorni turboelisni avion Let 410 (L-410) pokušao je iz drugog pokušaja da sleti na aerodrom u Kazačinskom, ali je naglo izgubio visinu na oko četiri kilometra od piste nakon čega je izvršio prinudno sletanje na ostrvo pokriveno tajgom na reci Kirunga.

Ništa u vezi sa ovom avionskom nesrećom nije potpunosti jasno. Ni tačno mesto pada aviona, niti aviokompanija čiji je avion učestvovao u nesreći, ali ni broj poginulih i povređenih.

Mediji većinom prenose izveštaje ruske novinske agencije Tass, koja je u početku javila da je u avionu bilo 14 putnika i dva člana posade, od kojih je četvoro pronađeno mrtvo u olupini aviona. Kasnije ista agencija pominje 11 osoba koje su hospitalizovane, bez pomena o poginulima, i navodi da je troje na intenzivnoj nezi, troje sa povredama poput preloma, a ostali sa lakšim povredama, kao i da je jedna osoba puštena na kućno lečenje.

U prvom izveštaju se navodi i da se avion prilikom prinudnog sletanja zapalio i u potpunosti izgoreo, ali za ovakve navode nema potvrda. Najnovije vesti tvrde da je olupina aviona završila u reci Kirunga.

Ono što je poznato je da je avion registarskih oznaka RA-67042 pripadao maloj, regionalnoj aviokompaniji Aeroservice iz Čite u Sibiru. Ne postoji puno podataka o ovoj kompaniji, koja ne obavlja sopstvene letove, već se bavi letovima za druge kompanije. Let koji se završio prinudnim sletanjem bio je obavljan za potrebe aviokompanije SiLa, o kojoj takođe nema puno podataka. Nijedna ni druga kompanija nisu članice IATA niti imaju bilo kakve potvrde o ispunjavanju EASA bezbednosnih uslova. U Sibiru postoji na desetine ovakvih malih aviokompanija koje obavljaju lokalni saobraćaj iz većih gradova Sibira do slabo pristupačnih sela i naselja u okolini. O njima se ne zna puno.

Aviokompanija SiLa, na čijem letu se u nedelju, 12. septembra dogodila nesreća, akter je i prethodne slične nesreće koja se dogodila u julu ove godine u regionu Tomska. Tom prilikom je avion Antonov An-28 nedaleko od aerodroma u naselju Kedrovo sleteo na ledinu, a u tom događaju nije bilo poginulih.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije