Venecuela postaje rizična za prelet

Američke vazduhoplovne vlasti (FAA) izdale upozorenje pilotima da paze dok lete nebom iznad Venecuele.

Datum / Date: 26.02.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Aero Icarus

Vazduhoplovne vlasti SAD-a (FAA) izdale su upozorenje pilotima koji lete na nebu iznad Venecuele zbog građanskih sukoba i političke nestabilnosti koja poslednjih dana eskalira.

Iz FAA poručuju da ne postoje nikakvi dokazi koji bi ukazivali da bi venecuelanska milicija mogla da gađa putničke avione, ali da su greške moguće. Navodi se i da postoji rizik da izvesna količina ručnih raketnih sistema protivvazdušne odbrane dospe u ruke „grupa“ koje možda imaju druge namere i niže nivo obuke za rukovanjem takvim sistemima“.

Upozorenje se odnosi na letove do visine od 8000 metara ali se smatra da je ono na korak od potpne zabrane američkim aviokompanijama da koriste vazdušni prostor Venecuele. Trenutno do ove zemlje leti samo jedna kompanija iz SAD – American Airlines i to na dve direktne linije od Majamija do Karakasa i Marakaiba.

Mnoge inostrane aviokompanije su već ranije odustale od saobraćaja ka Karakasu usled političke nestabilnosti ali i nemogućnosti da naplate svoja potraživanja na venecuelanskom tržištu. Od severnoameričkin i evropskih aviokompanija ka Venecueli trenutno Air France, American Airlines, Iberia, TAP Portugal, Turkish Airlines i Air France. Sa druge strane čak 15 aviokompanija iz Severne i Latinske Amerike kao i Evrope prestalo je da leti do Karakasa.

Među prvima je odustala Alitalija, još početkom 2015, a potom su se nizale mnoge druge kompanije: LATAM, Lufthansa, United Airlines, Delta Air Lines, Lineas Argentinas, Air Canada, Avianca, Copa Airlines, Aeromexico, Avianca, Gol…

Aerodrom Simon Bolivar u Karakasu (CCS) beležio je konstantan rast broja putnika sve do 2008. Tada je ukupno opsluženo preko 8 miliona putnika za godinu dana, od čega je polovina bila u međunarodnom saobraćaju. Već tada počinje pad broja putnika.da bi 2016. kada su prve strane kompanije napustile tržište Venecuele ukupan broj prevezenih putnika iznosio oko 650.000. Danas je ovaj broj daleko manji.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije