Wizz Air počeo sa letovima prvim Airbusom A321

Wizz Air je u saobraćaj uveo novi model aviona. Pored A320 od sada u u floti Wizz-a lete i avioni Airbus A321 sa 230 putničkih mesta.

Datum / Date: 01.12.2015.

Autor / Author: Aviatica

Wizz Air, najveća nisko-budžetna avio kompanija u regionu Centralne i Istočne Evrope, prošle je nedelje počela sa letovima svojim prvim Airbus-ovim avionom A321 sa 230 sedišta.

“Najveća prednost novog aviona A321 za naše putnike je ta što možemo da uvedemo nove još niže cene kao rezultat veće efikasnosti u odnosu na A320”, rekao je Džon Stivenson (John Stephenson), Wizz Air-ov izvršni potpredsednik. “A321 odlikuje novi, moderan enterijer, a uticaće i na dodatno smanjenje emisije štetnih gasova”.

Wiz Air-ov prvi A321ceo zvanično je počeo sa komercijalnim operacijama između Budimpešte i Lutona 20. novembra. Osim ovog aviona Wizz Air ima narudžbu od dodatnih 26 aviona čija je proizvodnja u toku, a isporuka se očekuje sve do 2018. Drugi avion stiže tokom decembra, a naredne godine stiže još devet aviona. Prva četiri aviona biće bazirana u Budimpešti, dok će ostali biti raspoređeni tako da pokriju najprometnije rute u rastućoj mreži linija Wizz Air-a. Ranije ove godine Wizz Air je punio naslovnice na sajmu Le Burže u Parizu (Paris Air Show) budućom narudžbinom 110 komada A321neo čija isporuka je planirana u periodu od 2019. do 2024.

“Oduševljeni smo što možemo da poželimo dobrodošlicu Wizz Air-u kao novom korisniku A321 aviona. A321ceo će povećati kapacitet na najpopularnijim Wizz Air-ovim rutama i omogućiće kompaniji veću zaradu zahvaljujući najnižim troškovima po sedištu od svih aviona sa jednim prolazom”, rekao je Kristofer Bakli (Christopher Buckley), izvršni potpredsednik Airbusa zadužen za regione Afrike, Evrope i Azija-Pacifika. “Uvereni smo da će A321ceo pomoći Wizz Air-u da efikasno odgovori na povećanu tražnju doprinoseći u isto vreme povećan comfort u svojoj klasi, ekonomično poslovanje i punu efikasnost A320 familije”.

Uvođenje A321ceo aviona u saobraćaj omogućava Wizz Air-u da odgovori na povećanu tražnju za putovanjima u regionu Centralne i Istočne Evrope. U prvoj polovini poslovne 2016. godine (koja se završava 31. marta 2016) Wizz Air je prevezao 10,7 miliona putnika što je za 20 posto više u odnosu na saobraćaj u istom periodu poslovne 2015. godine, a stopa popunjenosti putničke kabine (load factor) uvećan je na 90,7 posto.

Wizz Air je nedavno najavio sporazum o lizingu sa CDB Leasing-om (lizing kompanija Kineske investicione banke) koji omogućava finansiranje šest novih A321ceo aviona, uključujući i ova dva koja će biti isporučena u ovoj godini.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije