Aerodrom Berlin Brandenburg Willy Brandt je otvoren za saobraćaj

Posle devet godina zakašnjenja konačno je otvoren novi berlinski aerodrom nazvan Berlin Brandenburg Willy Brandt.

Datum / Date: 02.11.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Berlin Brandenburg Airport

Otvoren je novi aerodrom Berlin Brandenburg WillyBrandt (BER). Napokon! Aerodromski Terminal 1 novog berlinskog aerodroma je svečano otvoren 31. oktobra sletanjem prva dva aviona na redovnim linijama Lufthanse i easyJet-a, dva avio-prevoznika koji će na njemu imati svoje baze.

Nakon sletanja aviona, putnike su sa zvanicama aerodroma dočekali i generalni direktori dve aviokompanije, Johan Lundgren iz easyJet-a i Karsten Špor iz Lufthanse. Domaćin je bio direktor kompanije berlinskog aerodroma  Engelbert Loetke Daldrup.

Novi aerodrom, čija je izgradnja trajala izuzetno dugo, otvoren je sa devet godina zakašnjenja. Istog dana, postojeći aerodrom Berlin-Shoenefeld postao je Terminal 5 novog aerodroma, dok će aerodrom Tegel (TXL) koji se nalazi nedaleko od centra Zapadnog Berlina biti zatvoren za saobraćaj već 7. novembra. U narednih nedelju dana aviokompanije će postepeno prebacivati svoje operacije na novi jedinstven berlinski aerodrom.

BER, kako je međunarodna IATA oznaka aerodroma, biće novo berlinsko čvorište (hub) sa daleko većim kapacitetom i boljom povezanošću sa gradom. Osim brojnih autobuskih linija, aerodrom je uključen i u mrežu nacionalne železnice i berlinskog metroa i železnice (U-bahn i S-bahn).

Aerodrom se prostire na 1.470 hektara i ima dva terminala 1 i 2 smeštena između dve paralelne piste, dok je Terminal 5 (bivši aerodrom Šenefeld) na severnoj strani kompleksa. Dve piste mogu da budu operativne u isto vreme. Kapacitet aerodroma je 40 miliona putnika na godišnjem nivou.

Zahvaljujući povećanju kapaciteta Berlin će sada moći da bude još bolje povezan posebno u interkontinentalnom saobraćaju.

Srpski nacionalni avio prevoznik, Air Serbia, saopštila je da će svoje letove do Berlina prebaciti na novi aerodrom od 8. novembra. Letovi su se do sada odvijali preko aerodroma Tegel (TXL).

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije