Air France KLM Martinair Cargo spreman za distribuciju Covid-19 vakcina

Air France-KLM prva aviokompanija na svetu koja je spremna za specijalan kargo prevoz Covid-19 vakcina.

Datum / Date: 17.12.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air France-KLM

Vakcinacija skoro osam miliona ljudi širom sveta je globalni izazov bez presedana iza koga se krije veliki logistički problem svih aviokompanija i aerodroma – kako obezbediti bezbednu distribuciju Covid-19 vakcina i kako obezbediti ceo „hladni lanac” sa očekivanom kontrolisanom temperaturom i do -80 stepeni Celzijusa od trenutka kad vakcine izađu iz laboratorije  proizvođača, pa do trenutka isporuke u bolnicu na destinaciji.

Trenutno razvijene vakcine protiv Covid-19 virusa zahtevaju izuzetno kontrolisane uslove prenosa, te je radna grupa ACFA (avio-kargo asocijacija Francuske) osnovana još pre pet meseci sa ciljem da reši ovo pitanje. ACFA okuplja sve važne učesnike u kargo operacijama kao što su špediteri, aerodromske službe, autoprevoznici, carina,  dobavljači specijalnih kontejnera, saradnici u kargo logistici i farmaceutske kompanije uz francuske državne službe.

Jednu od glavnih uloga u ovom poduhvatu igra Air France KLM Martinair Cargo, deo Air France – KLM grupe posvećen kargo poslovanju, odnosno avio-prevozu robe i tereta. Air France-KLM Martinair Cargo je prva teretna kompanija na svetu koja je 2015. godine dobila CEIV sertifikat za transport farmaceutskih proizvoda koji izdaje IATA (Međunarodno udruženje vazdušnog saobraćaja). Punih 30 godina se ova kompanija bavi prevozom vakcina, lekova i drugih farmaceutskih proizvoda pod strogo kontrolisanim uslovima i uz kontrolu temperature. Pre nekoliko nedelja Air France KLM Martinair Cargo je prevezao Covid-19 vakcinu od Kine do Čilea preko Amsterdama.

Foto: Air France-KLM

ACFA, aerodrom Šarl de Gol i Air France-KLM Martinair Cargo su potpuno spremni da osiguraju čitav lanac distribucije. Specijalni kontejneri koji obezbeđuju duboko smrzavanje vakcina i na minus 80 stepeni Celzijusa, skladišni prostor od 3.500 kvadratnih metara kontrolisane temperature, već su na aerodromu Šarl de Gol. A spremni su i avioni: 99 putničkih i 2 teretna aviona Air France-a i 175 putničkih i 6 teretnih aviona Air France-KLM grupe za dugolinijske letove.  Teretni avion kompanije Air France može poneti više od milion doza po letu, a putnički avion na dugolinijskim letovima može nositi više od 400.000 doza u svojim skladišnim prostorima.Šarl de Gol je danas vodeće evropsko logističko čvorište za avio-prevoz farmaceutskih proizvoda. Jedan od važnih ciljeva je smanjiti vreme tranzita na aerodromu iobezbediti da specijalni, autonomni kontejneri koji obezbeđuju kontrolisanu temperaturu od -80 stepeni Celzijusa od proizvođača vakcine do bolnice na destinaciji stignu za najviše 10 dana.

Iako, Air France KLM Martinair Cargo, kao prva avio-grupa koja je dobila IATA CEIV sertifikat, ima dugogodišnje iskustvo u transportu lekova gde je neophodno održati kontrolisanu temperaturu  u celom lancu, distribucija Covid-19 vakcina predstavlja specifičan izazov u pogledu obima, transportnih zahteva i sigurnosti. Da bismo bili spremni da ispunimo sve zahteve, mi smo pre pet meseci napravili radnu grupu koja razrađuje sve scenarije i priprema akcione planove i tehničke uslove. Na primer, na aerodromu Shiphol u Amsterdamu već imamo farmaceutsko skladište sa kontrolisanim temperaturama veličine preko 1000 kubnih metara , a gradimo i dodatnih 2000 kubnih metara skladišnog prostora. Takođe, u našem farmaceutskom centru na aerodromu Šarl de Gol radovi na dogradnji su pri kraju,” rekao je viši potpredsednik za poslove prodaje i distribucije u Air France KLM Martinair Cargo, Gert Jan Roelands.

„Saradnja svih aktera u predstojećoj globalnoj distribuciji vakcina je ključna. Uspostavili smo partnerstva u celom logističkom lancu što uključuje špeditere, autoprevoznike, dobavljače specijalnih kontejnera, aerodrome, saradnike u kargo logistici, farmaceutske kompanije, institute i organe koji se bave zdravstvenom zaštitom. Poslednjih nedelja smo uspešno isporučili prve Covid-19 vakcine, te možemo reći kako je Air France KLM Martinair Cargo je spreman za ovaj logistički izazov“, dodao jeizvršni potpredsednik Air France-KLM Cargo Adrian den Heijer.

Foto: Air France-KLM

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije