Air Serbia ulazi u novu letnju sezonu sa manjim brojem letova

Na tri nedelje od početka primene letnjeg reda letenja rezervacioni sistem pokazuje značajne redukcije Air Serbije.

Datum / Date: 06.03.2017.

Autor / Author: Aviatica

Iako su još samo tri nedelje ostale do zvaničnog početka letenjeg reda letenja, Air Serbia nije izašla u javnost sa novostima. Promene su brojne, a većinom se radi o ukidanju linija i redukcijama. Prema podacima dostupnim iz rezervacionih sistema letnji red letenja Air Serbije u sezoni 2017. biće slabiji nego prethodne dve godine.

U udarnoj sezoni (jul/avgust) planirano je oko 10% letova manje u odnosu na letnju sezonu 2016. Smanjenja se odnose na redovan saobraćaj, a sudeći po interesovanjima putnika za letovanjima koja je pokazana na Sajmu turizma u Beogradu prošle nedelje, može se očekivati veći broj letova Air Serbije u čarter saobraćaju.

Tivat_banner 300px

Tivat?

Najneobičnija odluka je doneta za liniju ka Tivtu (TIV). Iako je ova ruta tradicionalno dosta tražena i jaka tokom letnjih meseci, Air Serbia će smanjiti broj polazaka gotovo za trećinu.
Umesto 30 polazaka koliko je bilo prošlog leta, trenutno je u rezervacionim sistemima raspoloživo samo 21.
Montenegro Airlines takođe planira manje letova na ovoj liniji tokom letnje sezone. Predviđeni kapaciteti za Tivat su sasvim sigurno nedovoljni za letnju sezonu, pa ne treba isključiti mogućnost naknadne promene i povećanja letova.

Ovog leta Air Serbia je odustala od letenja na linijima za Kijev (KBP) koja je uspostavljena prošlog juna i Varnu (VAR). Neće biti ni letova do Varšave (WAW) kao ni do Istanbula (IST), čije ukidanje je nedavno najavljeno. Ove četiri ugašene linije donose smanjenje za 21 nedeljno.

Povećanje donosi nova linija za Veneciju (VCE), četiri puta nedeljno, počev od 1. juna. Let do Njujorka (JFK), koji je počeo prošle godine krajem juna biće ove godine u redu letenje tokom cele letnje sezone, sa tri polaska u početku, a kasnije tokom udarnih meseci sa pet.

Prošlogodišnja nova linija do Sankt Peterburga (LED) će ove godine početi ranije, od samog početka letnjeg reda letenja,  a isto će biti i sa sezonskom linijuom za Maltu (MLA). Ka Malti je predviđen jedan polazak nedeljno sve do juna kada je planirano povećanje na tri leta nedeljno. Jedan dodatni let, četiri umesto tri, dobiće i Ohrid (OHD).

Air Serbia planira i značajne redukcije na velikom broju linija. Sofija (SOF), jedna od linija sa najlošijim rezultatima biće smanjena sa 9 na 7 letova nedeljno. Dubrovnik (DBV) se smanjuje sa 7 na 6, Bejrut (BEY) sa 5 na 4, van najviše sezone kada će kao i obično biti 7 letova nedeljno. Pula (PUY) i Brisel (BRU) idu sa 5 na 4.

Ukida se i po jedan let na linijama za Diseldorf (DUS), sa 8 na 7, za Kopenhagen (CPH) sa 7 na 6, Stokholm (ARN), sa 7 na 6 i Pariz (CDG) sa 14 na 13. Bukurešt (OTP) takođe ima redukciju od jednog leta nedeljno (sa 9 na 8) ali će na ovoj destinaciji biti dodatno smanjen kapacitet jer su na svim letovima planirani avioni ATR.

Veliko smanjenje očekuje liniju za Moskvu (SVO). Umesto 14 letova nedeljno, ove će godine biti samo 10, što nije iznenađenje, imajući u vidu da je ova linija već tokom zime značajno redukovana, otkazivanjem više desetina redovnih polazaka.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije