Airbus i Bombardier partnerstvo u programu aviona C-Series

Dva proizvođača aviona objavili pokretanje partnerstva u proizvodnom programu aviona C-Serije.

Datum / Date: 17.10.2017.

Autor / Author: Aviatica

Airbus i Bombardier su objavili pokretanje partnerstva u proizvodnom programu aviona C-Series (C-Serija).

Prema ovom sporazumu Airbus će obezbediti finansijsku i pravnu pomoć Bombardier-u kao i podršku u prodaji i marketingu i korisničkoj podršci. Airbus je sa 50,1 posto uzeo učešće u programu proizvodnje aviona CS100 i CS300. Bombardier zadržava oko 31%, a kvebečki investicioni fond oko 19%.

Sedište programa i glavna proizvodna postrojenja ostaju u Kvebeku, s tim da će u Airbus-ovoj fabrici u Mobilu u Alabami biti uspostavljena linija za proizvodnju ovih modela koji će prvenstveno biti namenjeni tržištu Sjedinjenih Američkih Država.

Na ovaj način Bombardier izbegava negativne efekte odluke američke administracije da nenormalnom poreskom stopom oglobi kanadske avione namenenje tržištu SAD.

U zajedničkom saopštenju koje su dve kompanije izdale navodi se da su Bombardier-ovi modeli komplementarni Airbus-ovoj familiji aviona. Dok avioni C-Serije imaju od 100 do 150 putničkih mesta, Airbus-ova familija uskotrupnih aviona A320 ima raspon od 150 do 240 putničkih mesta.

Partnerstvo će omogućiti Bombardier-u da koristi tehnološke kapacitete Airbus-a što će pojeftiniti proizvodnju aviona i doneti značajne uštede samom programu. Ujedno će Airbus pomoći da se kanadski putnički avioni najnovije generacije lakše probiju na globalno tržište.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije