Airbus stopirao nabavku Pratt & Whitney motora za A320neo

Nakon nekoliko incidenata na novim A320neo avionima u avio-kompaniji IndiGo, Airbus stopirao nabavku P&W motora.

Datum / Date: 13.02.2018.

Autor / Author: Aviatica

Airbus je privremeno zaustavio nabavku Pratt & Whitney motora za svoje A320neo avione, nakon zabeleženog većeg broja incidenata tokom leta kada je došlo do iznenadnog prestanka rada motora.

Indijska avio-kompanija IndiGo je na mukama već duže vreme zbog problema sa motorima ovog proizvođača. U periodu od maja do novembra 2017. IndiGo je čak 69 puta morao da izvrši zamenu motora na svoja 32 aviona A320neo zbog toga što je u radionicama ovog prevoznika uočena anomalija u komori sagorevanja. Svi skinuti motori su slati u Pratt & Whitney na popravku, ali tu nije bio kraj mukama. Na tri aviona je tokom leta došlo do prestanka rada jednog od dva motora zbog čega su avioni morali biti prizemljeni.

Poslednja dva dana se pojavio i treći problem sa motorima – neobične vibracije. Pratt & Whitney je svim avio-prevoznicima koji koriste A320neo sa motorima iz problematične PW4500 serije naložio hitno prizemljenje flote dok se ne ispitaju uzroci. Od 11 aviona na svetu sa ovim motorima, tri su u aviokompaniji IndiGo.

Proizvođač aviona Airbus je takođe hitno reagovao i momentalno obustavio prijem novih Pratt & Whitney motora. Uz model aviona A320neo, Airbus kupcima nudi da biraju između dva modela motora. Osim P&W kupci su na raspolaganju imali i CFM motore.

Akcije United Technologies Corp. proizvođača Pratt & Whitney motora su poslednjih dana zabeležile pad vrednosti. Iz ove kompanije su najavili da će tokom naredne nedelje predstaviti rešenje problema sa komorom sagorevanja.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije