Anticivilizacijski incident na aerodromu Gvajakil u Ekvadoru

Policija upadom vozilima na pistu sprečila vanredno sletanje aviona iz Španije na aerodrom u gradu Gvajakil u Ekvadoru.

Datum / Date: 19.03.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Twitter

Događaj koji se u sredu, 18. marta dogodio na aerodromu u najvećem ekvadorskom gradu Gvajakil uzburkao je javnost i izazvao žestoku osudu.

Lokalne policijske snage su, usled straha od širenja koronavirusa, upale sa velikim brojem policijskih vozila na pistu ovog aerodroma kako bi sprečile avion iz Španije da tamo sleti.

Putnički avion španske aviokompanije Iberija, Airbus A340-600 koji je prazan leteo od Madrida (MAD) za Gvajakil (GYE) kako bi tamo preuzeo španske turiste i vratio ih kući, nije mogao da sleti na aerodrom u ovom gradu zbog odluke lokalne policije da mu uskrati sletanje.

Lokalni ekvadorski mediji tvrde da je posada španskog aviona imala urednu dozvolu za obavljanje specijalnog leta. Ovaj nečuveni postupak lokalnih policijskih snaga sproveden je nakon odluke Vlade Ekvadora da zatvori granice, ali sa dozvolom stranim aviokompanijama da mogu da obave letove kojima će evakuisati svoje državljane koji se nalaze u ovoj zemlji.

Policijska vozila su upala na aerodrom u Gvajakilu i izašla na pistu pred sletanje aviona u pokušaju da spreče sletanje aviona iz Španije. Akciju sprečavanja sletanja naredio je gradonačelnik Gvajakila koji je nakon incidenta potvrdio da je on lično doneo tu odluku i da bi je „ponovio još hiljadu puta ako treba kako bi sačuvao svoj grad“.

Avion na vanrednom čarter letu IB6453 je potom preusmeren na aerodrom u glavnom gradu Kito (UIO).

Ovim postupkom, policija Gvajakila je ozbiljno ugrozila bezbednost vazdušnog saobraćaja i izazvala međunarodni incident koji je naišao na žestoke osude javnosti. Svet je ostao u šoku, a građani Ekvadora se osećaju posramljeno zbog ovog anticivilizacijskog čina i masovno upućuju izvinjenja putem društvenih mreža.

Gvajakil je treći grad u Latinskoj Americi po broju zaraženih koronavirusom, posle Sao Paula u Brazilu i Santjaga u Čileu.

Napomena: fotografija preuzeta iz snimka sa Twitter-a
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije