Beogradski aerodrom preduzeo mere za sprečavanje širenja Vuhan koronavirusa

Novi korona virus koji se širi iz Kine uzrokovao pojačane mere bezbednosti na aerodromima širom sveta uključujući i beogradski.

Datum / Date: 22.01.2020.

Autor / Author: Aviatica

Fotografija preuzeta sa sajta Ministarstva zdravlja Republike Srbije / Autor: Zoran Žestić (Tanjug)

Na beogradskom aerodromu Nikola Tesla danas je instaliran i pušten u rad najsavremenija termovizijska kamera koja ima mogućost da kod putnika detektuje povišenu telesnu temperaturu.

Ova mera je uvedena zbog pojačanog rizika od širenja još uvek nepoznatnog respiratornog, koronavirusa koji se širi iz Kine.

Virus za koji je utvrđeno da ga prenose i ljudi veoma je opasan. Njegova pojava je prvo zabeležena u kineskom gradu Vuhan, a odatle se širi Kinom i susednim zemljama pa ga zbog toga zovu „Vuhan koronavirus“.

Virus je izolovan pre dve nedelje, a od tada je do danas registrovano 444 obolelih u Kini, troje u Tajlandu i po jedan na Tajvanu, Južnoj Koreji i Japanu, ali su svi oboleli zaraženi u Kini. Virus se danas tokom dana proširio i na Sjedinjene Američke Države, gde je jedna osoba na aerodromu u Sijetlu po povratku iz Kine dobila simptome ovog opasnog virusa od koga je do sada umrlo 17 osoba u Kini.

Evropska unija, SAD i mnoge druge zemlje izdale su upozorenje svojih građanima da izbegavaju putovanja u Kinu, a istu preporuku je danas građanima Srbije izdalo i Ministarstvo zdravlja. Ministar Zlatibor Lončar je danas na beogradskom aerodromu prilikom puštanja u rad termovizijske kamere izjavio da Srbija sledi uputstva Svetske zdravstvene organizacije.

Fotografija preuzeta sa sajta Ministarstva zdravlja Republike Srbije / Autor: Zoran Žestić (Tanjug)

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije